Rum tarafında faaliyet gösteren “Lefkoşa Üniversitesi” tarafından siyasi parti temsilcilerinin katılımıyla “Bölgedeki Gelişmeler ve Kıbrıs Sorunu” konulu bir panel düzenlendi.

Fileleftheros haberi “Genel Kabul Çerçevesi Şekillendirilsin… Kıbrıs Rum Tarafında Referandum Sonucu Marjinal Olursa, Felaket” başlığıyla aktardı.

Gazete, siyasi parti temsilcileri tarafından panelde ortaya konulan görüşlerin taban tabana zıt olduğuna dikkat çekerek “sorunun, iki bölgeli, iki toplumlu federasyon kurulmasıyla çözüleceğine inanan da var,  buna taban tabana zıt olup, bu seçeneğin çözüm yerine Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dağılmasını gündeme getireceğine inanan da” vurgusu yaptı.

Habere göre, Rumların, Kıbrıs sorununun çözüm şeklini gündeme getirecek bir prosedürde son anda dahi olsun uzlaşılamaması halinde, anlaşmanın nasıl mümkün olacağının da sorgulandığı panelde “Bir referandumda Rum tarafından genel bir sonuç çıkmaz ve görüş ayrılıkları marjinal olursa,  felaket olacak” ortak saptamasına varıldı.

AKEL adına panele katılan Parti Sözcüsü Yorgos Lukaidis, AKEL’in Mesihlere inanmadığını, uluslar arası gerçeklere Marksist yaklaşımla baktığını belirterek “Türkiye’yi üzerimizden nasıl atacağız?” dedi ve özetle şunları ekledi:

“Hükümetler çabaladı ancak çözüm bulmayı başaramadı çünkü çözümün anahtarı Türkiye’dir. Ankara istemezse ordusunu çekmeyecek. Çözümsüzlük Kıbrıs için de, Kıbrıs’ı batmayan uçak gemisi gören Türkiye için de olumsuzdur.  Türkiye’nin doğal gazda muhatabımız olması fena olmazdı.  Çünkü ancak bu şekilde bir çeşit çözüme varabiliriz. Bu konjonktürde Türkler Kıbrıs sorununun çözümünü çok istiyor.”

 “Kıbrıs sorununda herhangi bir anlaşmaya varmadan önce Türkiye’nin hedeflerini daha iyi anlamalıyız” diyen DİKO Basın Sözcüsü Hristiana Erotokrtiu  “Mısır, İsrail ve Rusya ile çatışmayı başaran Türkiye’nin, yayılmacı politikasının önünde engel olan Kıbrıs’ta siyasi bir çözüme ihtiyacı var. Ancak Anastasiadis hükümetinin izlediği politika çok tehlikelidir” dedi, özetle şunları ekledi:
“Egemenlik Kıbrıslı Türklerden ve Kıbrıslı Rumlardan kaynaklanırsa bu, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin temellerinde saatli bomba olacak. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir oluşum yok. Türkiye Kıbrıs Cumhuriyeti’ni iptal etmek istiyor. Kıbrıs’ta  müzakere edilen şartlarda federal devletin işleyebileceği yanılgıdır. Ortadoğu bulmacasını çözmeliyiz çünkü Kıbrıs sorunu için perspektifler var, yeter ki gerçekçi olalım.”

Vatandaşlar İttifakı  Sözcüsü Aleksandros Mihailidis, Kıbrıs sorununun bölgedeki gelişmelerden etkilenen ve etkilenmekte olan “uluslararası bir mesele olduğunu” iddia ederek özetle şunları söyledi:

“Kıbrıs’ın iki büyük partisi DİSİ ve AKEL istila olgularına dayalı bir uzlaşı ileri götürüyor fakat Vatandaşlar İttifakı talepkar bir politika izlenmesini istiyor.  Biz 1974 yenilgisinin bertaraf edilmesini istiyoruz ancak iki bölgeli iki toplumlu federasyondaki ısrar çıkmaza sürüklüyor. Kıbrıs halkı 2004’te  Annan planını reddetti.  İki toplumluluk  ilave sorunlar yaratacak.  Önerilen uzlaşı şartları Türkiye tarafından dayatılıyor. 

Başkan Anastasiadis’ yanılgı politikası izliyor. Kıbrıslı Türk lider Akıncı güvenilebilecek biri değil. Yakınlaşmalardan söz ederken gerçekleri söylemiyoruz. Örneğin mülkiyeti biz farklı  yorumluyoruz, Kıbrıslı Türkler farklı yorumluyor.adil olmayacak bir çözüm ölü doğmuş bir çözüm olacak. Şu andaki uluslararası gelişmeler doğal gazın değerlendirilmesinde Türkiye’ye asla söz hakkı vermemesi gereken Kıbrıs Rum tarafı açısından çok elverişlidir.”