Fileleftheros gazetesi “Komisyon-Ankara İşi Pişirdi” başlığıyla verdiği haberinde, edindiği bilgilere göre Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve Avrupa Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Franz Timmermans’ın, Ankara siyasi liderliğine, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mülteci konusunda işbirliği yapmasına “yem olarak” ortak beyanda açılması arzu edilen beş başlıkla ilgili ifadenin yer alması yönünde taahhütte bulunduğunu savundu.

Gazete Juncker’in bu taahhüdü neticesinde ortak beyan taslağında, 15’inci başlık (enerji), 23’üncü başlık (Temel Haklar), 24’üncü başlık (Adalet), 26’ıncı başlık (Eğitim Kültür) ve 31’inci başlığın (Dış Politika) açılmasına yönelik hazırlık çalışmalarının 2016 yılının ilk çeyreğinde tamamlanması yönündeki Türkiye ve AB anlaşmasının selamlandığını ileri sürdü.

Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER) dünkü toplantısının merkezinde bu konunun bulunduğunu belirterek, Güney Kıbrıs’ın, AB Daimi Temsilcisi Büyükelçisi Kornilios Korniliu aracılığıyla Türk başlıklarının açılmasına değinilmesi konusunda itirazlarını dile getirdiğini aktaran gazete, Korniliu’nun, taslaktaki ifadenin Güney Kıbrıs’ın uyguladığı vetoya ters olduğunu vurguladığını da kaydetti.

Gazete Fransa, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk’ın ofisi ve aralarında Yunanistan’ın da bulunduğu ülkeler grubunun Güney Kıbrıs’ın tezlerine destek verdiğini de yazdı.

Haberde ayrıca Güney Kıbrıs’ın, toplantı sırasında, mülteci meselesi konusunda Türkiye’ye ekonomik destek vermeye de karşı çıktığı belirtildi.