Gazeteler, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un UNFICYP’in görev süresinin yenilenmesine ilişkin raporunu Güvenlik Konseyi üyelerine sunduğunu, raporun 28 Ocak’ta onaylanmasının beklendiğini yazdılar.

Simerini, Ban’ın raporunun “beklenen çerçevede olduğunu ve sürpriz içermediğini” belirtirken raporda Kıbrıslı Türk araçlarına yapılan saldırılar karşısında liderlerin ortak tutumuna da vurgu yapıldığını yazdı.

Gazete raporda yer alan “barış sürecindeki bu kritik anda ve tam zamanında bir çözüm için cesaret verici beklentilerle, Kıbrıs’ın uluslar arası ortaklarının, iki toplum arasında güveni inşa edecek ve çözümü destekleyecek her türlü girişim ve planı desteklemede kararlılık ve taahhüt göstermelerini beklediği” şeklindeki ifadenin ise daha fazla inceleme gerektirdiği yorumunda bulundu.

Raporda müzakerelerin yoğunlaştırılmış şekilde devam ettiğini vurgulayan Ban, ayrıntılar için ise Kıbrıs sorunundaki müzakerelerin durumuna ilişkin rapora atıfta bulundu.

BM Genel Sekreterinin Yardımcısı Hereve Ladsous’un adaya gerçekleştirdiği ziyarete de değinen Ban, Ladsous’un Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum lider Anastasiadis’e, “çözümden sonra Güvenlik Konseyi’nin kendilerine vereceği görevlere hazır olmaları ve BM’nin çözüme ilişkin hazırlıklara müdahil olmaya başlayacağı” bilgisini verdiğini vurguladı.

Fileleftheros ise haberi “Rapor: Zamanında Çözüm İçin Beklentiler” başlığı altında aktardı.