Fileleftheros “Güvenlik Konusunda Bundan Sonra Atılacak Adımlar Belirleniyor... Atina ve Lefkoşa Garantiler İçin İnisiyatif Alıyor” başlıklı haberinde Kocas’ın iki günlük temasları çerçevesinde Rum-Yunan işbirliği zemininin, teoriden pratiğe ve eylem planı hazırlanmasına dönüştüğünü yazdı.

Habere göre ziyaretinin dünkü kısmında Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Meclis Başkanı Yannakis Kasulidis’le görüşen Kocas, Anastasiadis’le görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada “Yunanistan ve Kıbrıs’ın işbirliği son iki günde daha özlü, detaylı ve nitelikli hale geldi” dedi.

Rum tarafının Kıbrıs sorununa adil bir çözümü ileri götürme isteğine ve kabiliyetine sahip olduğunu savunan Kocas, Yunanistan’ın bu çabaya tam destek verdiğini söyledi ve uluslararası unsuru kastederek “Birileri bu prosedürü destekliyor, kimi gereğinden fazla acele ediyor, kimi sadece izliyor” dedi. 

Gazete Kocas’ın “acele edenler” ifadesinin Rum tarafında, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’yi kastettiği şeklinde yorumlandığını yazdı.

Habere göre Kocas açıklamasının garantilerle ilgili bölümünde “bundan birkaç ay önce garantiler konusunu on yıllardan sonra ilk kez gündeme getirip Kıbrıs sorununu yeniden temellerine oturttuğumda çoğu bana tuhaf baktı. Bugün garantiler gerçekten de tartışılması gereken bir mesele addediliyor. Birçok uluslararası güç, bizim de ve elbette her şeyden önce Kıbrıs Cumhuriyeti’nin sahip olduğu görüşü kabul ediyor. Zannederim bu durum Türkiye’yi etkilemezlik edemez” dedi.

“EKONOMİK GÜÇSÜZLÜĞÜMÜZ STRATEJİK ÖNEMİMİZİ VE DIŞ POLİTİKA KABİLİYETİMİZİ AZALTMADI”

Rum tarafındaki temaslarında masaya yatırılan konulardan biri olan enerji bağlamında, jeostratejik projelere de atıfta bulunan Yunan Dışişleri Bakanı, iki paralel -İsrail ve Mısır’la- üçlü işbirliği hareketini ve Ürdün’e açılımı doğruladı. Kocas Yunanistan’ın ekonomik güçsüzlüğünün ne stratejik önemini ne de dış politika yapma kabiliyetini azalttığını söyledi.

Kocas Rum Meclis Başkanı Omiru’yla görüşmesinin ardından da “Yunanistan’ın, Kıbrıs’ta garantörlük rolünün kaldırılması ve Türk askerinin bir an evvel Kıbrıs’tan çekilmesi için aktif inisiyatifler aldığını” söyledi.

“FEDERASYON KIBRIS CUMHURİYETİ’NİN İÇ OLUŞUMU MESELESİDİR”

Gazetecilerin, iki bölgeli iki toplumlu federasyona itiraz edenlere cevabının ne olduğunu sormalarına karşılık Kocas  “Bu Kıbrıs Cumhuriyeti’nin iç oluşumu meselesidir” dedi; Londra ve Zürih anlaşmalarının Yunanistan’a “modası geçmiş ve tasfiye edilmesi gereken” diye nitelediği garantör güç rolü verdiğini söyledi, özetle şunları ekledi:

“Yunanistan, işgal ordularının bir an evvel gitmesine katkı koymalıdır ve AB üyesi olarak Avrupa Hukuku’nun bütün AB hükümranlığında uygulanmasına dikkat etmelidir. Diğer meseleler Kıbrıs’ın iç yasal düzen meselesidir, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, Temsilciler Meclisinin ve Kıbrıs’ın siyasi partilerinin meseleleridir.

Kıbrıs Cumhuriyeti’ne saygı duyuyoruz. İster büyük güçler, ister adına Yunanistan, özellikle de Türkiye densin kimsenin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin içişlerine müdahale hakkı olmasına müsaade etmeyeceğiz.  Ankara bu mesajı alırsa çok memnun oluruz.”

TC KÖKENLİ KKTC VATANDAŞLARI...
 
Güney’deki temaslarında TC kökenli KKTC vatandaşları konusunun ele alınıp alınmadığı sorulduğunda “bu konuyu Kıbrıs Cumhuriyeti müzakere ediyor” cevabını veren Kocas, Yunanistan’ın Mısır’la münhasır ekonomik bölge (MEB) sınırlarını ne zaman belirleyeceği sorusuna da  “bu mesele üçlü işbirliğinin konularından biridir ve diplomatik önyargıda bulunulmamalıdır” ifadesini kullandı.

SİYASİ PARTİ BAŞKANLARI KOCAS’LA GÖRÜŞMEDEN MEMNUN AYRILDI

Habere göre Kocas dün Rum siyasi parti başkanlarıyla da peş peşe görüştü, Kıbrıs sorunundaki görüşlerini dinledi. Siyasi parti başkanlarının tamamının Kocas’la görüşmeden memnun ayrıldığı belirtildi.

Görüşmede DİSİ Başkanı Averof Neofitu’ya eşlik eden Meclis Grup Sözcüsü Nikos Tornaridis, “Yunanistan gelecekte Kıbrıs Cumhuriyetinin garantörü olmak istemiyor. Görüşmede Kıbrıs sorununa bulunacak çözümde mevcut güvenlik sisteminin devam edemeyeceği ortak tespiti yapıldı” dedi.

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu çözüm çabalarının sonuç vermesi için partisinin elinden geleni yapacağını kaydettiği açıklamasında  “Kıbrıs sorununun temel çözüm ilkelerinde sonuna kadar ısrar edeceğiz” ifadesini kullandı.

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos “Yunanistan’ın garantiler ve işgal ordusuyla ilgili tezleri çok nettir. Dışişleri Bakanı, Kıbrıs ve Yunanistan’ın ortak milli meselelerimizi yönetmedeki ortak stratejik işbirliğinin bu talepkar politika temeline dayanması gerektiğini düşünüyor” iddiasında bulundu.

EDEK Başkanı Marinos Sizopulos “Bugünkü müzakere prosedürünün altında yatan çeşitli tehlikeleri ve EDEK’in tezlerini anlattık. EDEK bugünkü müzakerelere zemin teşkil eden iki bölgeli iki toplumlu federasyonu, aslında taksimci, ırkçı etnik ve dini ayrılığı gündeme getiren bir çözüm olduğu için reddetti” dedi.

EURO.KO Başkan Vekili Mihalis Yorgallas “Bugün Yunanistan’ın garantiler ve Türk ordularıyla ilgili, Dışişleri Bakanı Kocas tarafından dile getirilen net tezlerine ihtiyacımız var. Kıbrıs liderliğinin, aynı kararlı tavrı izlemeye ikna olmasını diliyoruz” ifadesini kullandı.

Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas da Kocas’ın “Kıbrıs sorununu yeniden istila ve işgal zeminine oturtan net siyasi tezlerinden büyük memnuniyet duyuyoruz”  dedi.

“BURASI HELENİZM’İN BÜTÜN TRAJEDİSİNİN ÖZETLENDİĞİ YER”

Nikos Kocas dün Yunan Askeri Mezarlığı’nı ve 22 Temmuz 1974 sabahı RMMO ateşiyle düşürüldüğü yerde gömülen Noratlas tipi, “Niki (Zafer) 4) isimli askeri nakliye uçağının kazı alanını gezi.

Kocas mezarlığı ve kazı alanını gezdikten sonra yorum yapmak istemedi, “Burası Helenizm’in bütün trajedisinin özetlendiği yerdir” demekle yetindi.

Gazete Nikos Kocas’ın bugün Yunanistan’ın milli günü nedeniyle Rum tarafındaki Yunanistan Büyükelçiliği önünde yapılacak resmigeçitte Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le şeref tribününde olacağını, daha sonra Yunan Alayı’nı ziyaret edip Atina’ya hareket edeceğini haberine ekledi.

Simerini “Yerleşikler Konusunda Ellerini Yıkıyor... Yunan Dışişleri Bakanı İki Bölgeli İki Toplumlu Federasyon ve Türk Yerleşikler Kıbrıs Cumhuriyeti’ni İlgilendiren Konular Diyor... Yunanistan, Türk Ordularının Çekilmesi İsteği Paralelinde Kıbrıs’taki Garantörlük Rolünün Tasfiyesi Hedefiyle Etkin İnisiyatifler Alıyor” başlık ve spotlarını kullandı.

Alihtia haberi şu başlık ve spotlarla aktardı: “Kıbrıs-Yunanistan İşbirliğinde Pratik Adımlar... Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Adil Çözüm İçin Olanak ve Kabiliyetleri... Yunanistan Dışişleri Bakanı Başkan Anastasiadis’le Görüştükten Sonra, Kıbrıs-Yunanistan İşbirliğinin Daha Özlü, Daha Detaylı ve Daha Nitelikli Hale Geldiğini Söyledi” ve “Garantilerin Tasfiyesi İçin İnisiyatifler... Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas Meclis Başkanı ve Siyasi Parti Başkanlarıyla Görüştü”

Politis haberi “Kocas Garantilerle İlgili Uluslararası Tavırda Değişim Görüyor... Türkiye de Duyuyor” ve “Kocas Yunan Askeri Mezarlığı’ndaki Kazı Alanında... Bütün Trajedimiz Noratlas’ta Bulunuyor” başlığıyla aktardı.

Haravgi “İşgal Ordusu Gitsin... Kocas: Garantiler Konusunda Türkiye’nin Tezi Etkilenmemiş Kalmadı” başlığını attı.