Fileleftheros gazetesi “İki Taraflı Tek Anlaşma- Mülkiyet: Kıbrıslı Rumlar İade ve Kıbrıslı Türkler Tazminat İstiyor” başlıkları altında verdiği haberinde, müzakere gruplarında mülkiyet konusunda yapılan görüşmelerde kriterlerin belirlenmesi konusunda önemli ilerleme kaydedildiğini savundu.

Gazete, kriterlerin belirlenmesinin bugünkü duruma, yani “yasal mal sahipleri, kullanıcılar, yerleşikler, yasadışı ya da yasal şekilde taşınmaz mal edinen yabancılar, devlet arazileri, kilise malları vs.” ilişkin olduğunu öne sürdü.

Şu ana kadar gerçekleştirilen görüşmelere bakıldığında, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in 1 Eylül’de yapacakları görüşmeye kadar bir uzlaşı sağlanmasının beklenmediğini belirten gazete, her gün toplanan ve uzun saatler boyunca görüşme gerçekleştiren müzakere gruplarının gündeminde başka konuların da bulunduğunu yazdı.

Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis dün basına yaptığı açıklamada mülkiyet konusuna değindi ve “tarafların kendi kriterlerini sunduğunu” açıkladı.

Habere göre Hristodulidis, Kıbrıs Rum tarafının sunduğu kriterlerinin “çift haneli bir rakam olduğunu söyleyebileceğini” belirterek “şu anda müzakerelerin yapıldığını ve belirli kriterlerde anlaşmaya varılması durumunda da ilgili açıklamanın yapılacağını” ifade etti.

Konunun zor bir konu olduğunu vurgulayan Hristodulidis, devam eden diyalog sonrasında anlaşmaya varılmasını umut ettiklerini söyledi.

Hristodulidis, üzerinde uzlaşıya varılan unsurun “mülkteki kişi hakları” olduğunu iddia ederek “Kıbrıs Türk tarafının önceki tezi göz önüne alınınca bu anlaşmanın ne kadar önemli olduğuna” vurgu yaptı.

Kıbrıs Türk tarafının “mülk sahibini ortadan kaldırıp konuyu komiteye taşıma çabası olduğuna” ilişkin yöneltilen bir soruya karşılık ise Hristodulidis, “Konu komiteye havale edilmiyor. Komite, üzerinde uzlaşıya varılacak kriterler temelinde faaliyet gösterecek ve bu kriterler şu anda müzakere ediliyor” yanıtını verdi.

Hristodulidis, “henüz önümüze konmayan bir anlaşmaya şimdiden ‘evet’ ya da ‘hayır’ denmesinin yanlış olduğunu belirterek Anastasiadis’in kendisinin onaylamadığı ve Kıbrıslı Rumların beklentilerine cevap vermeyecek bir anlaşmayı referanduma sunmayacağını vurguladı.

Şu anda temkinli iyimserliğe sahip olabilmelerini sağlayan bazı unsurların bulunduğunu ifade eden Hristodulidis, olumlu sonuca ulaşılabilmesi için sıkı müzakere ve yoğun çalışmanın gerekli olduğunu da sözlerine ekledi.

Gazete ayrıca, Kıbrıs Türk tarafının mülkiyet konusunda farklı yaklaşım taşıdığını ve mülkiyet konusunda temel çözüm olarak tazminatları ortaya koyduğunu da iddia ederek Dışişleri Bakanı Emine Çolak’ın açıklamalarına yer verdi.

“BELGE DEĞİŞ TOKUŞU YAPILDI, 20’DEN FAZLA KRİTER SUNULDU”

Öte yandan Haravgi gazetesi “Müzakereciler Düzeyinde Kriterlere İlişkin Belge Değiş Tokuşu Yapıldı – Tarafların Her Biri Mülkiyette 20’den Fazla Kriter Sundu” başlıkları altında verdiği haberinde, tarafların müzakereciler düzeyinde 20’den fazla kriter içeren belgeleri karşılıklı sunduklarını iddia etti.

Gazete, müzakere gruplarında yer alan bir kaynağa dayandırdığı haberinde, “bu konuda iyi niyet çerçevesinde sonuca ulaşılabilmesi için en az 2-3 ay gerekeceğini” iddia ederek “konunun, ekonomi, yerleşikler, toprak konularıyla da ilişkili olduğu için çok zor bir konu olduğunu” yazdı.

Gazete haberinin devamında Rum sözcünün açıklamalarını yansıttı.

Alithia gazetesi ise Hristodulidis’in açıklamalarını ve konuya ilişkin haberini; “ İlk Seçim Mal Sahibinin” başlığı altında verirken, mülkiyet konusundaki görüşmelerin “ilk söz hakkının mal sahibinde olması ve mal sahibi seçimini yaptıktan sonra diğer tüm ilgililerin konuşabilmesi ilkesi etrafında gerçekleştiğini” iddia etti.

Politis gazetesi konuya ilişkin haberlerini “Açıklamalardan Vazgeçin – Hükümet: Çözüm Herkes İçin Başarı Olacak – Partiler: Her şey Aynı ve Aynı” başlıkları altında verirken, Rum siyasi partilerinin Anastasiadis ve Akıncı’ya yönelik eleştirilerini dün de sürdürdüklerini yazdı.

Habere göre DİKO Başkanı Nikos Papadopulos, Anastasiadis’in Dış Rumlar toplantısında yaptığı konuşmada “Kıbrıs Türk taşınmazlarını kullanan Kıbrıslı Rumlar” ifadesini eleştirerek Anastasiadis’i “yasal mal sahibiyle gaspçıları eşitlediği” gerekçesiyle eleştirdi.

Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas ise Cumhurbaşkanı Akıncı’ya yönelik eleştirilerde bulunarak, Akıncı’nın son açıklamalarının partisinin mülkiyet konusundaki endişelerini haklı çıkardığını savundu.

EDEK Başkan Yardımcısı Marinos Theodoru ise açıklamasında, DİSİ ve AKEL’in desteğini alan Anastasiadis’in, mülkiyette NATO’nun Bosna Hersek’te uyguladığı gibi bir çözümü müzakere ettiğini ve bunu gizlediğini iddia etti.

Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi ise, Akıncı’nın açıklamalarının ardından aşırı iyimserlerin “acil inişe geçtiği” yorumunda bulundu.

Gazete, DİSİ partisinden ise eleştirilere yanıt geldiğini ve “sızma ve açıklamalara bakarak çözüm çabalarını eleştirmekte acele edilmeyeceğinin” belirtildiğini aktardı.