Güney Kıbrıs’taki temaslarını tamamlayan ve dün gece geç saatlerde adadan ayrılan Avusturya Devlet Başkanı Heinz Fischer’in, temasları çerçevesinde dün Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru ile görüştüğü belirtildi.

Fileleftheros gazetesi “Avusturya Kıbrıs’ı Destekliyor” başlıklı haberinde, Fischer ile Omiru’nun gerçekleştirdiği görüşmenin gündeminde, ekonomi konular, Kıbrıs sorunu ve mülteci krizinin bulunduğunu yazdı.

Gazete, Rum Meclisinden yapılan açıklamaya dayanarak, Fischer ile Omiru’nun, görüşmede, iki ülke arasında bulunan geleneksel dostane ilişkilerden övgüyle bahsettiklerini, öte yandan özellikle ekonomi alanında, işbirliklerini daha fazla geliştirme konusunda var olan olanaklara işaret ettiklerini belirtti.

Omiru’nun Fischer’i ekonomi konusunda bilgilendirdiğini ve Rum ekonomisinin şu anki olumlu gidişatından söz ettiğini yazan gazete, Omiru’nun Kıbrıs konusunda ise Avusturya’ya, muhafaza ettiği ilkeli duruşundan ve Kıbrıs’taki BM Barış Gücüne katkısından ötürü teşekkür ettiğini kaydetti.

Gazeteye göre, Kıbrıs Rum kesiminin isteğinin, Kıbrıs sorununa, BM kararları ile AB ilke ve değerlerine dayanacak, ileri sürülen işgali ve kolonizasyonu sona erdirecek, güncelliğini yitirmiş 1960 garantilerini sonlandıracak aynı zamanda Kıbrıs’ı ve halkını yeniden birleştirecek, adil ve sürdürülebilir bir çözüm bulunması olduğunu savunan Omiru, ancak ne yazık ki Türk tarafının uzlaşmaz tutumunun sorunun çözümüne engel olduğunu iddia etti.

Gazeteye göre, Avusturya Devlet Başkanı Fischer ise açıklamasında, ülkesinin Kıbrıs sorununun çözüm çabalarına olan desteğini belirtti ve bir an önce iki tarafın tezlerinde, sorunun nihai çözümüne izin verecek olan görüş birliklerine varılmasını umduğunu belirtti.

Fischer ile Omiru’nun Türkiye’nin AB katılım sürecine ilişkin fikir teatisinde bulunduklarını da kaydeden gazete, iki yetkilinin, Türkiye’nin AB’ye katılımdan önce, ilgili yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğine işaret ettiklerini kaydetti.

İki yetkilinin Akdeniz’deki gelişmeleri ve mülteci krizini ele aldıklarını da yazan gazete, Güney Kıbrıs’taki temaslarını dün tamamlayan Fischer’in Başpiskopos Hrisostomos ile de görüştüğünü, aynı zamanda, Lokmacı karşısındaki “Ledra caddesinin” sonundaki Müzeyi ve “Yeşil Hattı” ziyaret ettiğini ekledi.

AVUSTURYA İLE GÜNEY KIBRIS ARASINDA MEMORANDUM

Öte yandan gazete, Avusturya ile Güney Kıbrıs arasında eğitim, kültür ve sanat alanında, karşılıklı bir anlayış memorandumuna imza konduğunu da yazdı.

Memoranduma Rum Eğitim ve Kültür Bakanı Kostas Kadis ile Avusturya’nın Eğitim ve Kadın Konularından Sorumlu Bakan Gabriele Heinisch-Hosek tarafından imza konduğunu yazan gazete, Rum Başkanlık Sarayı’nda düzenlenen imza töreninde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Avusturya Devlet Başkanı Heinz Fischer, aynı zamanda birçok başka yetkilinin de hazır bulunduğunu ifade etti.

Politis gazetesi ise haberinde, Avusturya Devlet Başkanı Heinz Fischer’in Lokmacı karşısındaki “Ledra Caddesi’nde” ve “Yeşil Hat” yakınlarında yürüyüş yaptığını aynı zamanda bölgedeki “Faneromeni” kilisesini ziyaret ettiğini yazdı.

Fischer’in Lefkoşa Rum Belediye Başkanı Konstantinos Yorgacis ile görüştüğünü de yazan gazete, Yorgacis’in Fischer’e, “Ledra Caddesi’nin” sonundaki sınır kapısını da yakından gösterdiğini belirtti.

Gazete, Fischer’in dün gece geç saatlerde Larnaka Havalimanından Güney Kıbrıs’tan ayrılmadan önce, Larnaka Belediye Başkanı Andreas Luruciatis ile görüştüğünü de ekledi.

RUM-AVUSTURYA EKONOMİK FORUMU

Öte yandan gazeteler, Avusturya Devlet Başkanı Heinz Fischer’in de katılımıyla dün iki ülke arasında ekonomik bir forum düzenlendiğini yazdılar.

Forumun Rum Ticaret ve Sanayi Odası (KEVE) ile “Advantage Austria” tarafından düzenlendiğini yazan Fileleftheros gazetesi, iki ülkenin ekonomik ve iş ilişkilerinin büyümesini umduklarını belirtti.

Gazete Fischer’in de katılıp konuşma yaptığı forumda, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin birçok alanda güçlendirilmesi ve artırılması imkânlarının vurgulandığını belirtti.

Gazeteye göre Fischer forumda yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki işbirliğinin, iki ülkenin yararına olacak şekilde yoğunlaştırılmasına dair fırsatlar, imkânlar ve koşullara atıfta bulundu.

Gazeteye göre, Rum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (KEVE) Fidias Pilidis ise konuşmasında, iki ülkenin birçok ortak hedefi olduğunu söyledi.

Pilidis, KEVE’nin, iki ülke arasındaki işbirliğinin, enerji sektörünün haricinde, turizm, sanayi, teknoloji ve inovasyon gibi alanlara da yayılabileceğini ve bunları da kapsayabileceğini sözlerine ekledi.