Rum Meclis Başkanlığına vekâlet eden Sofoklis Fittis’in, Güzelyurt (Omorfo) kökenli Rumların her yıl geleneksel olarak düzenlediği “anti işgal” yürüyüşüne katılmak için adaya gelen yabancı parlamenter ve belediye temsilcilerini, Kıbrıs sorunuyla alakalı konular hakkında bilgilendirdiği haber verildi.

Simerini gazetesinde yer alan habere göre Fittis, konuk heyetleri Kıbrıs sorunundaki son gelişmeler, Türkiye’nin AB sürecine ilişkin konular, Türkiye’nin sözde Rum MEB’inde yaptığı ileri sürülen ihlaller ve yasadışı faaliyetler, Rum kesiminin enerji politikası ve Rum ekonomisinin gidişatı hakkında bilgilendirdi.

Gazete, Fittis’in, konuk heyetlere “müzakerelerdeki görüş birlikleri” hakkında bilgi vermediğine işaret etti.

Türkiye’nin AB normları doğrultusundaki bir çözümü kabul etmeye ikna edilmesi için uluslararası dayanışmadan söz eden Fittis’in, Avrupa Komisyonu Başkanı’nın Kıbrıs sorunuyla ilgili şahsi temsilci ataması karşısında memnuniyetini dile getirdiği belirtildi.

Konuk heyetleri, “Türkiye’den KKTC’ye yasadışı olarak su getirilmesiyle Rum kesimi ve MEB egemenliğinin ihlali konusunda” da bilgilendirdiğini belirten Fittis, Türkiye’den KKTC’ye su getirilmesinin, KKTC’yi tam anlamıyla Türkiye’ye bağımlı kıldığını iddia etti.

“Kültürel mirasın tahrip olması” ve binaların restore edilmesi konusundaki çabaları hakkında da bilgi veren Fittis, AB’nin tahsis ettiği 2 milyon Euro’luk ödeneğin de çok küçük bir rakam olduğuna işaret etti.

Gazete, görüşmede, kayıplar konusunun ve bununla bağlantılı olarak, askeri bölgelerin ve arşivlerin Türkiye tarafından açılması isteminin ele alındığını da ifade etti.

Konuk heyetlere, Kıbrıs müzakereleri ve müzakerelerde varılan görüş birlikleri hakkında bilgi verip vermediğinin kendisine sorulması üzerine ise Fittis, kendilerini bu hususta bilgilendirmediğini çünkü henüz herhangi bir görüş birliği duymadıklarını iddia etti.

“Mülkiyet konusunda, mümkün olan en yakın görüş birliğine varılana kadar, daha çok mesafe kat edilmesi gerektiğini” ileri süren Fittis, “Diğer bütün başlıklar için de henüz bir şey duymadıklarını ve bilgilendirilmediklerini” öne sürdü.