Politis gazetesine konuşan Fokaidis, bir soru üzerine Türkiye’nin karada, havada ve denizde tehditlerde bulunduğunu iddia ederek, Barbaros giderse tehditlerin son bulmayacağını savundu.

Türkiye, Güney Kıbrıs karşısında politika değişikliğine giderse tehditlerin son bulabileceğini öne süren Fokaidis, bu nedenle silahlı kuvvetlerin desteklenmesi ve caydırıcı yeteneklerin güçlendirmelerinin vazifeleri olduğunu söyledi.

Fokaidis, bunun, orta vadede sözde “Münhasır Ekonomik Bölgeleri” içerisinde gerekli gözetimi yapmaları ve gelecekteki benzer faaliyetleri dost ülkelerle işbirliği içerisinde engellemeye çalışmada olanak sağlayacak uygun araçların desteklenmesiyle ilgili olduğundan söz etti.

İnsansız hava aracı (UAV) ve açık deniz devriye gemisi alınıp alınmayacağına dair soruya net bir yanıt vermekten kaçınan Fokaidis, Güney Kıbrıs’a gerek denizde, gerekse havada kendi sorumlulukları içerisine giren alanda gerekli gözetimi yapması amacıyla imkanlar sağlamak için yapılması gerekenleri yapacaklarını belirtti.

Rum Meclisi Savunma Komitesi’ne planları konusunda bilgiler verdiklerini ifade eden Fokaidis, bu konularda açıklama yapılmaması gerektiği yönündeki düşüncesini aktardı.

Fokaidis, bunların hassas konular olduğunu ve sorunlara neden olunabileceğini de söyledi.

Bir başka soru karşısında mühimmatların kontrol edileceği RMMO kimya laboratuarının faaliyete geçmesinin önemine değinen Fokaidis, bu yılki bütçede test odası yapımı için de ödenek öngörüldüğü belirtti.

Fokaidis, bu yıl bütçeye, RMMO’nun teknolojik olarak yükseltilmesiyle ilgili bazı yeni silahlanma programları gibi önemli konuların dahil edildiğine de değindi.

RMMO’nun terörle mücadelede polise destek olup olmayacağı konusunda soruya verdiği yanıtta, eskiden askerlerin savaş tehditlerine karşı koyacak konumda olmak için eğitildiğini ve hazırlandığını belirten Fokaidis, bugün savunmanın, güvenlik alanındaki terör gibi asimetrik tehditler konusundaki kışkırtmalara karşı koyabilmek için de geniş bir içeriğinin olduğunu anlattı.

Tabiî ki bunun en başta polisin yetki alanına girdiğini söyleyen Fokaidis, sadece Güney Kıbrıs için değil, genel anlamda ordunun da faaliyet gösterebileceğini ve bu tür tehditleri önlemek için eğitimler yapılması gerektiğini ifade etti.

Fokaidis, kendilerinin de bunu yaptığını; RMMO’nun yetkileri kapsamında önleyici tedbirler aldıklarını ve gerektiği taktirde polise yardımcı olabilmeleri için hareket ettiklerini belirtti.