Fileleftheros gazetesinin haberine göre, İspanya’nın Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi Angel Lossada ile dün görüşen Fokaidis, Türkiye’nin ortak bölgesel işbirliğine karşı çıkarak, “tehdit ve uluslararası hukuk ihlali politikasında ısrar ettiğini” öne sürdü.

Fokaidis, “komşu ülke” Türkiye’ye, gerginliğin değil, barış ve işbirliğinin kendinin de menfaatine olacağının öğütlenmesi gerektiğini kaydetti.
Gazete, Fokaidis ile Lossada’nın, iki ülkenin ortak ilgi alanındaki konuları, Doğu Akdeniz’deki son gelişmeleri, Orta Doğu’daki durumu ve “Türk tahriklerini” görüştüklerini yazdı.

LİLLİKAS, ABD BÜYÜKELÇİSİ İLE GÖRÜŞTÜ

Gazete, bir diğer haberinde de, Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas’ın, ABD Büyükelçisi John Koenig ile “Türk tahriklerini” görüştüğünü bildirdi.

Görüşmenin, Lefkoşa Rum Kesimi’ndeki ABD Büyükelçiliği’nde gerçekleştiğini kaydeden gazete, Lillikas’ın Koenig’e, ABD’nin “Türk tahriklerini” açık bir dille kınamaması nedeniyle duyduğu hayal kırıklığını ilettiğini yazdı.

Habere göre Lillikas, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Rum tarafının müzakerelere katılımını askıya alma kararını desteklediğini ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin krizin yatıştırılması için sunduğu önerilerin, “Türk saldırganlığını ödüllendirdiğini” öne sürdü.

Lillikas, ABD’den Türkiye’ye, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarına ve uluslararası hukuka saygı göstermesi” için baskı yapmasını istedi.