Kathimerini gazetesine konuşan Fokaidis, Güney Kıbrıs’ın savunma stratejisi, Rum Milli Muhafız Ordusu’nun (RMMO) durumu ve bölgedeki gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Habere göre “bölgedeki bugünkü jeostratejik çevrenin RMMO’da hangi savunma gereksinimlerini doğurduğu” sorusuna yanıt veren Fokaidis, bölgedeki jeopolitik gelişmeler ve hidrokarbon keşfine işaret ederek, savunma stratejilerinde güncellenmeye gidilmesi gerektiğini belirtti.

Bunun üzerinde çalıştıkları bir konu olduğunu ve hava kuvvetleri göz ardı edilmeksizin denize verdikleri önemi bu nedenle artırdıklarını söyleyen Fokaidis, RMMO’nun eskiden özellikle kara ordusu olarak kabul edildiğine değinerek, ülkenin enerji perspektifleri ve yeni jeopolitik çevre ışığında şimdi bu planlamanın nasıl denize de genişletilebileceğine bakmaları gerektiğini vurguladı.

Denizlerin gözetimi ve arama-kurtarma alanlarında boşluklar bulunduğundan söz eden Fokaidis, RMMO’nun yüzer araçlarla desteklenmesi gerektiği üzerinde de durdu.

“Kıbrıs’ın İngilizler ve Fransızlar tarafından cihatçılara karşı saldırı mevzisi olarak kullandığına işaret edilerek, Kıbrıs’ın hedef olma tehlikesinin bulunup bulunmadığı” sorusu karşısında Kıbrıs’ın her durumda olaylar bölgesine yakın olduğuna işaret eden Fokaidis, Kıbrıs’ın çeşitli haritalar temelinde terör örgütünün yaratmayı istediği halifeliğin sınırları içerisinde bulunduğunu söyledi.

Fokaidis, “Sonuç olarak istesek de, istemesek de savaş bölgesine çok yakınız. Kıbrıs uluslararası ittifakın teröre karşı mücadele çabasında namevcut olamazdı” diye konuştu ve bölgede yaşananların tüm insanlık için bir tehdit olduğunu vurguladı.

Bunun Kıbrıs için de bir tehdit olduğunu söyleyen Fokaidis, Güney Kıbrıs’ın AB’deki ortaklarıyla birlikte bu tehdidin önlenmesine katkıda bulunmayı arzu ettiğini ifade etti.

Güney Kıbrıs’ın tutumunun dikkatli ve ölçülü olduğunu da belirten Fokaidis, Güney Kıbrıs’ın savaş alanına katılacak araçlarının olmadığını, kolaylıklar sağlama bölümünde rolü bulunduğunu söyledi.

İngilizlerin Rum yönetimine Ağrotur üssündeki faaliyetleriyle ilgili bilgi verip vermediği sorusuna olumlu yanıt veren Fokaidis, oluşan durumla ilgili RMMO’yu korkutan bir unsurun olup olmadığı sorusu üzerine ise RMMO’nun, planlarda öngörüldüğü üzere durumu sıkı bir şekilde takip ettiğini ve değerlendirdiğini, ancak herhangi bir olağanüstü hal durumunda bulunmadığını belirtti.