Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis, Kıbrıs sorununun, Türk askeri tamamen Ada’dan çekilmeden çözülemeyeceğini iddia etti.

Fileleftheros “Kıbrıs Garantiler Olmadan Da Yaşayabilir” başlıklı haberinde Fokaidis’in dün Atina’da Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos’la görüştüğünü ve ardından ortak basın toplantısı düzenlediklerini yazdı.

Habere göre Fokaidis, “Kıbrıs sorunu Türk askeri tamamen çekilmeden ve 1960 garanti sistemi kaldırılmadan çözülemez” iddiasında bulundu.

Kammenos ise “uluslararası unsur Kıbrıs’ın, eyaletlerini bir hukuk devleti altında birleştirebileceğini, birleştirmesi gerektiğini ve böyle bir çözümde Türkiye’nin ve işgal kuvvetlerinin hiçbir yeri olmadığını anladı” iddiasını ortaya attı.

PANOS KAMMENOS

İlk kez çözüm umduğunu belirten Kammenos  “ben, Yunanistan’da, partim Yeni Demokrasi onay verdiği zaman bile Annan planı aleyhine savaş verenlerdendim” dedi ve iddialarını şöyle sürdürdü:

“Kıbrıslı Türkler de ilk defa, Erdoğan’ın kurmaya çalıştığı teokratik devletin kültürlerine uymadığını ve kendileri için tehlike olduğunu anlıyorlar. Kıbrıslı Türkler, enerji politikasını artık ilerletmiş Kıbrıs’ın ne garantilere ne koruyuculara ne de kreditörlere ihtiyaç duymadan özerk yaşayabileceğini görüyor.”

NİKOS VUTSİS

Aynı gazete Yorgos Varnava başkanlığındaki Rum Meclisi Savunma Komitesi’nin Atina’da Yunan Meclis Başkanı Nikos Vutsis ile görüştüğünü haber verdi.

Gazeteye göre Vutsis Rum heyetiyle görüşmesinde “garantörlerin garanti rejimiyle hiçbir bağlantısı olmayan, Kıbrıs’ın içişlerinde, iki tarafın ortaklaşa çözmeye çalışacağı diğer bütün konulara öncelik verecek bir çözümü cesaretlendirmeye çalışacağız” ifadesini kullandı.

“Kıbrıs’tan dostlarımızın getirdiği iyimserliği paylaşabiliriz” diyen Vutsis müzakerelerde kaydedilen ilerlemeyi kastederek “bu kritik ve en uç meseleyle ilgili yeni haberlerini büyük bir merakla bekliyoruz” dedi.

Yunan muhataplarına müzakerelerle ilgili bilgi veren heyete başkanlık eden Varnava “Yunan Meclisi Milli Savunma ve Dış Konular Daimi Komitesi ile iki komitenin ilişkileri ve müzakerelerle ilgili görüş yaptığımız geniş ölçekli görüş alış verişinden sonra hepimiz, müzakerelerin bir sona varacağından ümitliyiz” şeklinde konuştu.

Fileleftheros Brüksel’de düzenlenen AB Dışişleri Bakanları toplantısına katılan Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Mocas’ın, Schulz’un 2016 içinde Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili açıklaması sorulduğunda “Zannederim uluslar arası sorunlarda ilerleme işle olur, sözle değil” dediğini yazdı.