Türkiye’den KKTC’ye getirilecek suyu, KKTC’yi verimli yeşertip yeni istihdam olanakları sağlayacak  “korkunç bir silah” olarak tanımlayan ve buna karşılık AB ile ittifak kurup enerji satmayı, karşılığında da AB’nin Türkiye’ye, müktesebatın Ada’nın tamamında uygulanmasını Kıbrıs sorununun çözümü olarak önermesini isteyen Rum işadamı Fotiadis, bu önerisini  Avrupa Komisyonu yeni başkanı Jean Claude Juncker’e iletti.

Fileleftheros “Juncker’den Fotis Fotiadis’in Mektubuna Cevap” başlıklı haberinde Juncker’in, Avrupa Komisyonu İdari İşler yetkilisi Viviane d’Udekem d’Acoz aracılığıyla Fotiadis’e cevap mektubu gönderdiğini yazdı.

Gazeteye göre mektupta, Juncker’in, yeni Komisyon’un görevi devralacağı 1 Kasım 2014 sonrasına kadar hiçbir taahhüt vermeyeceğine vurgu yapıldı ve Fotiadis’e, mektubunun, Komisyon’un ilgili birimine gönderildiği bildirildi.

Habere göre Fotiadis Juncker’e gönderdiği mektupta, bir ittifak kurulmasını ve Avrupa Birliği veya AB üyesi bazı güçlü ülkeler ile Rum Yönetimi arasında Doğu Akdeniz’deki hidrokarbonlardan istifade maksadıyla ticari olmayan bir anlaşma yapılmasını önerdi.

Fotiadis önerdiği bu ittifakın ana şartlarını ise şöyle sıraladı:

“1-Güney Kıbrıs, doğal gazını, geçerli uluslararası fiyattan sadece AB’ye versin;

 2- AB de Güney Kıbrıs’ın sözde “münhasır ekonomik bölgesindeki egemenlik haklarını” -kendi çıkarı için de- güvence altına alsın.”