İnsani Konular ve Dış Rumlardan Sorumlu Rum Başkanlık Komiseri Fotis Fotiu, önümüzdeki yılın başlarında Rum tarafında, dünyanın her yerindeki soydaş (Rum) yatırımcıların katılacağı bir konferans düzenleyeceklerini açıkladı.Fileleftheros’un haberine göre, Fotiu, “önümüzdeki yılın başlarında Lefkoşa’da dünyanın her yerindeki soydaş yatırımcıların katılacağı bir konferans düzenlemeyi planlıyoruz. Hedefimiz dünyanın her yerinde bulunan ve ülkelerine (Güney Kıbrıs) yardımcı olabilecek yatırımcılarımızı değerlendirmek” dedi.

Foti, ABD temaslarını değerlendirirken “Amerikalılar, terör ve IŞİD tehdidi açısından bölgemizdeki gelişmelerden endişe duyuyorlar. Muhataplarım, ABD’nin ülkemizle işbirliği konusunu gündeme getirdi” ifadelerini kullandı.

“ABD ENERJİYLE İLGİLENİYOR. ROL SAHİBİ OLMAK VE BÖLGESEL İŞBİRLİKLERİ KURMAK İSTİYOR”

Fotiu, bölgedeki çıkarlarını dikkate alarak Kıbrıs sorununa büyük ilgi duyan ve dış politikasını nasıl etkileyeceğini görmek için Türkiye’deki gelişmeleri takip eden ABD’nin enerji konularıyla da çok ilgilendiğini  ve rol sahibi olmak için bölgesel işbirlikleri kurmak istediğini anlattı.

Güney Kıbrıs’ın “artık bölgede istikrar ve güvenlik unsuru haline geldiğini, bu açıdan da ABD’nin çıkarlarına hizmet ettiğini” savunan Fotiu “Bu nedenle ABD’nin Kıbrıs sorununa doğru bir çözüm bulunması çabalarını desteklemesi–ki bunu net olarak söyledim- ve gerekenlere baskı yapması gerekir” dedi.

Fotis Fotiu, Amerikalılarla kayıplar konusunu da görüştüğünü belirterek “büyük hassasiyet gösterdiler” ifadesini kullandı. Fotiu, “Yahudi Lobisi de bizi artık İsrail’in ‘stratejik ortağı’ görüyor” diye ekledi.