Rum Başkanlık Komiseri Fotis Fotiu’nun, ABD’de gerçekleştirdiği temasları çerçevesinde, ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Amanda Sloat ile bir araya geldiği ve görüşmede kayıplar konusu ile KKTC’de yaşamını sürdüren Rumların dini özgürlüklerine saygı duyulması konularının ele alındığı haber verildi.

Politis gazetesinin haberine göre, bu yıl 31’incisi gerçekleştirilen PSEKA toplantısında Rum hükümetini temsil etmek için ABD’ye giden Fotiu’nun, Sloat ile ABD ile Güney Kıbrıs arasındaki ilişkiler yanı sıra, Kıbrıs müzakerelerindeki gelişmeleri görüştüğü de belirtildi.

Fotiu ile Sloat arasında Washington’da gerçekleşen görüşmede, “Rum kesiminin kayıpların akıbetinin belirlenmesi çabasında karşılaştığı zorluklarla” ilgili bilgilendirmede bulunulduğunu yazan gazete, bu zorlukların Türkiye’nin işbirliğinde bulunma ve bilgi verme konusundaki isteksizliği ile askeri bölgelere erişime izin verilmemesinden kaynaklandığı iddia edildi.

Gazeteye göre Fotiu, KKTC’de yaşamını sürdüren Rumların dini özgürlükleri konusunda ise Sloat’ı, bu konuda gerçekleştiği iddia edilen ihlaller hakkında bilgilendirdi ve Sloat’tan, ABD’nin bu konuda gerekli baskıları yapmasını talep etti.

Haberde, Fotiu’nun, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’i, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın oğlunun bugün gerçekleşecek olan cenaze töreninde temsil edeceği de belirtildi.