Haberi “Yurt Dışındakilerin de Üçlü Koordinasyonu” başlığıyla yayımlayan Simerini gazetesi, amaçlanan şeyin, ulusal çıkarların AB ve ABD düzeyinde ileriye götürülmesi olduğunu belirterek, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail’in, ortak ve ulusal çıkarlarını AB ile ABD’deki karar alma mekanizmalarında ileriye götürmek için, “diasporalarını” (yurt dışında yaşayan Rum, Yunan ve Yahudiler) da, üç ülke arasındaki işbirliği çerçevesine dahil etmeyi hedeflediklerini haber verdi.

Yurt dışında yaşayan Rumlarla ilgili yapılacak toplantıya ek olarak, üç ülke diasporasının üyeleri ile üç ülkeden yetkililerin katılacağı de bölgesel bir toplantı düzenlenmesinin ileriye götürülmekte olduğunu kaydeden gazete, Fotiu’nun söylediklerine dayanarak, bu tipteki ilk toplantının, muhtemelen önümüzdeki Mayıs veya Eylül ayında Rum kesiminde yapılacağını kaydetti.

Gazeteye göre, Fotiu, bahse konu bölgesel toplantının amacının, üç ülkenin “organize grupları” arasındaki işbirliğiyle ilgili bir karşılıklı anlayış memorandumu imzalanması olduğunu ifade etti.

Konuyla ilgili olarak, Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Yannis Amanatidis ile hali hazırda istişarelerde bulunulduğunu yazan gazete, Fotiu’nun daha fazla istişare yapmak amacıyla yakın zamanda İsrail’e gideceğini ifade etti.

Gazeteye göre, Fotiu ile görüşmesinden sonra açıklamada bulunan Avital Leibovich ise, üçlü işbirliği ile Rum kesiminde gerçekleştirilen ikili temaslara değinerek, bu ülkelerin birçok ortak değer ve ilgi alanını paylaşmakta olduklarını ifade etti.

Gazeteye göre, Avital Leibovich, değişen bir Orta Doğu’ya sahip olunmasından ötürü, bu bağı güçlendirmeleri gerektiğine de işaret etti.

Gazeteye göre, Fotiu ise açıklamasında, diasporanın da üçlü işbirliğine dahil edilmesi hedefinin, üç ülkenin menfaatlerinin ileriye götürülmesi olduğunu söyledi.

ABD gibi ülkelerde, diaspora örgütlerinin, iyileştirme olanağı olsa dahi, hali hazırda iyi bir işbirliğine sahip olduğunu ifade eden Fotiu, bunu başka yerlerde de yapmak istediklerini ifade etti.

Fotiu bunu Avrupa’da, özellikle de Birleşik Krallık gibi ülkelerde yapmak istediklerini, Yahudi unsurunun burada önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Alithia ise habere “Yurt Dışında Yaşayanlar İçin de Kıbrıs-Yunanistan-İsrail Üçlü (İşbirliği)” başlığıyla yer verdi.