Güney Kıbrıs’ta seçim yaklaştıkça, Rum siyasi partilerin özellikle Kıbrıs sorunuyla ilgili söylemlerine ağırlık verdiği ve bu söylemleri sertleştirdiği bildirildi.

Fileleftheros gazetesi, iktidar partisi DİSİ’nin, genel seçimi, Rum Hükümeti’nin ekonomiyle ilgili politikalarının desteklenmesiyle ilgili dolaylı bir referanduma dönüştürmeye çalışacağını kaydederken, muhalefetin de bunun tam aksinin olması için uğraşacağını yazdı.

Gazete, şu anda partilerin elindeki en büyük kozun Kıbrıs sorunu olduğunu ve önümüzdeki günlerde, bundan istifade ederek politikalarına yön vereceklerini kaydetti.

Habere göre DİKO, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Berlin ve Londra’ya yapacağı ziyaretlerle ilgili Rum Hükümeti’ni topa tuttu. DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, Akıncı’nın KKTC’nin yükseltilmesi ile ilgili çabalarıyla, KKTC’de yaşanan son gelişmelerin tartışılacağı bir Ulusal Konsey toplantısı yapılması gerekliliğini dile getirdi.

Papadopulos, Akıncı’nın önemli Avrupa başkentlerine ziyaretler düzenleyerek, KKTC’yi yükseltmeye çalıştığını iddia ederek, KKTC’de meydana gelen “önemli gelişmelerin” de göz önünde bulundurulması ve bu gelişmelere kayıtsız kalınmaması gerektiğini belirtti.

EDEK ise, son dönemde yükselişe geçen bir mevcudiyeti bulunan Akıncı’nın, başta uzlaşıcı ve ılımlı görünürken, Kıbrıs sorununun temel boyutlarıyla ilgili tezlerini daha katı hale getirdiğini öne sürdü.

Habere göre EDEK Başkanı Marinos Sizopulos, yılsonuna kadar çözüm olacaksa, bunun, gerek Türkiye’nin Kıbrıs sorununda daha fazla uzlaşı sağlanmasına yönelik taviz vermeye ne kadar niyetli olduğuna ve Rum tarafının “geri alınamaz hakları” talep etmeye ne kadar istekli olduğuna bağlı olduğunu belirtti.

FOTİU: “ANNAN PLANI’NIN DÖNMESİ SAYGISIZLIK”

Gazete, bir diğer haberinde de, İnsani Konular ve Dış Rumlar’dan Sorumlu Başkanlık Komiseri Fotis Fotiu’nun, New York’ta Cumartesi günü düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmada, Annan Planı’nın dönmesinin saygısızlık olduğunu söylediğini yazdı.

Habere göre Fotiu, Rum Hükümeti’ni temsilen katıldığı toplantıda, katılımcıları Kıbrıs sorunundaki son gelişmelere dair bilgilendirirken, müzakerelerde birtakım ilerlemeler sağlandığını, fakat büyük farklılıkların hala var olduğunu öne sürdü.

Fotiu, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, dönüşümlü başkanlığı ve ara çözümü kabul etmeyeceğini, ayrıca Güzelyurt iade edilmeden, toprak konusunun çözülmüş sayılmayacağını kaydetti.