Rum Başkanlığı’nın İnsani Konular ve Dış Rumlar Komiseri Fotis Fotiu, kayıplara ait kemik kalıntı sayısında azalma olduğunu, bu yıl sadece 17 kişiye ait kemik kalıntısının tespit edildiğini ifade etti.

Fileleftheros gazetesine göre Fotiu, sözde “Girne Belediyesi”nin etkinliğinde yaptığı konuşmada, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin çalışmalarından bahsetti.

Fotiu, geçmiş son üç yılda gerçekleştirilen kazılarda 68, 65 ve 55 kişiye ait kemik kalıntısının bulunduğuna da dikkati çekti.

Kimlik tespit çalışmalarında da azalma olduğunu söyleyen Fotiu, geçen yıl 157, 2013 yılında 124 kimlik tespiti yapılırken bu yıl sadece 19 kimlik tespiti yapıldığını belirtti.

Fotiu, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin çalışmalarının sonuç vermeye başladığı 2006’dan itibaren 967 kişiyle ilgili kazı gerçekleştirildiğini, bunlardan 583’üne kimlik tespiti yapıldığını belitti.

Kimlik tespiti yapılanların ise 440’nın Kıbrıslı Rum, 143’nün ise Kıbrıslı Türk olduğunu söyleyen Fotiu, Kıbrıs Rum tarafının, Kıbrıslı Türk kayıplarla ilgili olarak mutlak işbirliği içerisinde olduğunu, ancak diğer taraftan ve özellikle Türk ordusu tarafından aynı işbirliğinin bulunmadığını da ileri sürdü.