Rum Başkanlığı’nın İnsani Konular ve Dış Rumlar Komiseri Fotis Fotiu’nun dün BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve Barış Gücü (UNFICYP) Misyon Şefi Lisa Buttenheim ile bir araya gelerek kayıplar konusunda Türkiye’ye baskı yapılmasını istediği belirtildi.

Politis gazetesi, Rum Başkanlığı’nın İnsani Konular ve Dış Rumlar Komiseri Fotis Fotiu’nun bürosundan yapılan açıklamaya dayanarak, Fotiu ile Buttenheim arasındaki görüşmede, Fotiu’nun yetki alanına giren konuların ele alındığını yazdı.

Habere göre Fotiu, BM’den, Kayıp Şahıslar Komitesi’ne gerekli bilgileri vermesi, işbirliğinde bulunması ayrıca Kıbrıs’ın kuzeyindeki askeri bölgelerdeki kazılara izin vermesi için Türkiye baskı yapmasını istedi.

Fotiu’nun, görüşme sırasında, toplu mezarlardan taşınan kemikler konusunu da gündeme getirdiğini yazan gazete yapılan açıklamada ayrıca, kemiklerin taşınmasının -“Ornithi” (Ekmekçiler) bölgesindeki iki kuyuya ilişkin durumun bilindiği gibi- Kayıp Şahıslar Komitesi’nin çalışmalarını kötüleştirdiğini, sonuç olarak, analiz için  küçük kemik kalıntılarının kaldığını, bu durumun da kimlik tespitini zorlaştırdığının anımsatıldığını belirtti.

Habere göre Fotiu, toplu mezarlardan kemiklerin taşınmasına ilişkin olarak, bu çifte suç karşısında BM’nin duyarsız kalmasının mümkün olmadığını ileri sürdü.

KKTC’de yaşayan ve Rumlar tarafından “mahsur” olarak nitelendirilen Kıbrıslı Rumlar konusunda ise Fotiu, 3. Viyana Anlaşması’nın uygulanması ve insan haklarına saygı duyulması gerektiğini de söyledi. 
BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve UNFICYP Misyon Şefi Lisa Buttenheim ise belirli konularda ortaya çıkan sorunların çözümlenmesi için elinden geleni yapacağını söyledi.