Rum tarafında düzenlenen 19’uncu Dış Rumlar Kongresi’nin ardından yapılan basın toplantısında Dış Rumların, özellikle Crans-Montana başarısızlığının ardından birinci önceliklerini propagandaya verecekleri açıklandı.

Alihtia ve diğer gazetelere göre dün düzenlenen basın toplantısına kongre katılımcıları POMAK (Dış Rumlar Dünya Federasyonu), NEPOMAK (POMAK gençlik kolu) ve PSEKA (Kıbrıs Mücadelesi Dünya Koordinasyon Komitesi) ile Dış Rumlardan sorumlu başkanlık komiseri Fotis Fotiu katıldı.

Fotiu, bu yılki katılımın önceki yıllara göre daha yüksek olduğunu belirterek kongrenin yeniliklerle ve yüksek düzeyde gerçekleştiğini söyledi, “Kıbrıs davasına yıllardır verdikleri destekten” dolayı Dış Rumlara teşekkür etti.

Diğer ülkelerle diaspora düzeyinde işbirliğine büyük önem verdiklerini söyleyen Fotiu, dünyadaki büyük ve önemli karar merkezlerinde etkin iki diaspora olan Ermeni ve Yahudi diasporaları ile ilişkilerine dikkat çekti.

“Bu işbirliklerine Yunanistan’ı da kattık. Kıbrıs-Yunanistan ve İsrail diasporaları ABD’de bütün düzeylerde, özellikle de siyasi düzeyde başarı gösterdi” dedi.

Fotiu, aynı başarılı işbirliğinin İngiltere ve Fransa gibi diğer ülkelerde de yapılması gerektiğine dikkat çekerek ortak çıkarlarını bu işbirliklerini ileri götürerek başaracaklarına dikkat çekti.

“DIŞ ÜLKELERDE 500-600 BİN RUM VAR… ABD’DE PROFESYONEL BİR SAYIM HEDEFLİYORUZ”

Dış Rumların şu anki toplam sayısının kaç olduğu sorusuna “500-600 bin civarında” cevabını veren Fotiu telaffuz ettiği rakamın ilk değerlendirme olduğuna dikkat çekti ve ABD’de, Dış Rumlar için profesyonel bir sayım yapmayı hedeflediklerini açıkladı.

Fotis Fotiu, propaganda konusuna değinirken ise “Propaganda ödeneklerini yeniden takviye etmeliyiz” vurgusu yaptı.

POMAK Başkanı Andreas Papaevripiadis “Hedefimiz Kıbrıs sorununun çözümü ve bu cemaatleri idame ettirmektir çünkü vatanımıza her zaman katkı yapacaklar. Katılmaları için gençlerle ilgilenilmesi gerekiyor çünkü cemaat içerisinde ortak değerlerle uğraşan kişilerle gençler arasında uçurum var” dedi.

PSEKA Başkanı Philip Christopher, Dış Rumlar masasının artık Başkanlık Komiserliği altına alınmasından dolayı Fotiu’ya teşekkür ettiği konuşmasında “Elimizdeki tek silah propagandadır. Bunun için öngörülen ödenek çok azdır. Dış Rumlar olarak mücadeleye, Fotiu ve NEPOMAK’la işbirliğinde devam edeceğiz” ifadelerini kullandı; Yahudi diasporasının kendilerine verdiği desteğe de dikkat çekti.

Propagandanın büyük meblağlar gerektirdiğini ancak bunu hiçbir Rum ve Yunan hükümetinin teslim etmediğini söyleyen Christopher, “Türkiye bu iş için üniversitelere, düşünce kuruluşlarına 100 milyon harcarken 2 milyon Euro’dan söz edemeyiz” dedi. Rum tarafındaki işadamlarına seslenen Christopher şunları söyledi:

“Ellerini ceplerine atıp yardım etmeleri gerektiğini anlamaları gerek. Vermeleri gerektiğini öğrenmediler. Yahudiler vermeyi öğrendi.  Kâr eden her Yahudi şirketi toplam kârının yüzde 2-3’ünü İsrail’i desteklemek için veriyor.”

NEPOMAK Başkanı Andonia Mihailidis kongreye dünya genelinden 40 genç dış Rum’un, kongrede ne yapıldığını görmeye geldiğini ve örgütlerine üye olarak ayrıldıklarını söyledi. Mihailidis “köklerini ve tarihlerini daha iyi öğrendiler. Ülkelerinde Kıbrıs sorununu ve kayıplar konularını ileri götürecekler” dedi.

Fileleftheros haberi “Ağırlık Propagandaya… Philip Christopher Yahudi Lobisinin İşleyiş Şeklini Örnek Gösterdi” başlığıyla aktardı.

Gazete haberinin “Yahudi Lobisinden Kıbrıs’a Güçlü Destek” başlığıyla ayırdığı bölümünde bazı Yahudi Lobisi üyelerinin Dış Rumlar Kongresi’nde gösterilen video kaydı ile Türkiye’yi Kıbrıs’taki askerini çekmeye”

çağırarak Yunanistan, İsrail ve Güney Kıbrıs arasındaki güçlü ilişkilerin “bölgede demokrasi temellerinin kurulmasına yardımcı olduğu” iddiasında bulunarak Güney Kıbrıs’a destek belirttiklerini yazdı.

Haberde video mesajı gönderenler “Helen Ulusal Koordineli Çabası” Başkanı Anthu  Manatos, ABD Meclisi Dışişleri Komitesi’nin Demokrat üyesi  Eliot Engel, Kongre üyesi Demokrat Nita Low, Florida milletvekili Demokrat Tend Louise, Demokrat David N. Sisilin, Amerikan-Yahudi Komitesi Başkanı David Harris, Yahudi Enstitüsü Ulusal Güvenlik konuları eski başkan yardımcısı Morris Amitai olduğu kaydedildi.