Simerini gazetesi ve diğer gazetelere göre  Rum Başkanlığı İnsani Konular ve Dış Rumlar Komiseri Fotis Fotiu, dün EDEK Başkanı Marinos Sizopolos ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, kayıp kazılarına ilişkin başarı oranının yüzde 10 olduğunu, bunun da, programın esas sponsoru olan AB’yi düşündürmesi gerektiğini ifade etti.

Fotiu, açıklamasında, partilerin, AB ve Avrupa Parlamentosu içerisindeki kardeş partilerle, Türkiye’nin insani konu kayıplar konusunda işbirliğinde bulunmasına ikna edilmesi için sarf edilen çabalara, yardımcı olabileceklerini belirtti.

Çok sayıda kaybın akıbetinin belirlenemediğini, kayıpların üçte ikisinin, akıbetlerine ilişkin herhangi bir bilgi olmadan, bir liste içerisinde yer aldığını belirten Fotiu, Türkiye’nin, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin, Türkiye’nin askeri bölge olarak isimlendirdiği yerler de dahil olmak üzere tüm bölgelere ulaşmasına olanak sağlaması gerektiğini de yineledi.

EDEK Başkanı Marinos Sizopulos ise açıklamasında “Türkiye ve maalesef Kıbrıs Türk tarafının, tüm sürecin tamamlanmasının mümkün olduğu kadar geciktirmek için  geciktirme taktiği uyguladığını” iddia etti.