Kayıp Şahıslar Komitesi’nin Kıbrıslı Rum Üyesi Nestoras Nestoros, Birlemiş Milletler (BM) arşivlerine erişimin, çok geç olmasına karşın, kayıpların akıbetiyle ilgili bilgilerin zenginleşmesi açısından, bir fırsat penceresi açmakta olduğunu dile getirdi.

Haravgi gazetesinde yer alan söyleşisinde, bunun bir adeta fırsat penceresi olduğunu, çünkü değerlendirilebilecek birçok arşiv bulunduğunu ifade eden Rum üye, yalnızca Türk Ordusu arşivlerinin değil, bahse konu kritik dönemde Kıbrıs’ta hizmet veren birliklerden İngiltere ile İngiliz Üslerine vs kadar, bağımsız araştırmacılar atanması koşuluyla, diğer müdahil taraflara ait arşivlerin de değerlendirilebileceğini ifade etti.

Gazeteye göre Nestoros, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Kayıp Şahıslar Komitesi’ne bilgi vermeleri için Kıbrıslı Türk ve Rumlara yaptıkları çağrının, beklenen karşılığı bulmadığını da ifade etti.

Nestoros, 1963 yılından itibaren arşivleri göreceklerini ve bu arşivlerde olası gömü yerleriyle ilgili bilgiler tespit edeceklerini de söyledi.

Gazeteye demecinde, askeri bölgelere erişim konusuna da değinen Nestoros, yarın 5’inci bölgeye başlayacaklarını ve “Voni’de” (Gökhan) olacaklarını dile getirdi.

Burada üç nokta, “Ay. Demet’te” (Metehan) ise bir nokta bulunduğunu dile getiren Nestoros, toplam sekiz bölgeye ulaştıklarını ve 10 noktayı aşabileceklerini de dile getirdi.

Bunların toplu mezarlar olduğunu düşünerek, bu konuya büyük bir önem ve ağırlık verdiklerini ancak bu şekilde olmadığını dile getiren Nestoros, Voni’deki 3 noktada 12 kişiye ait kalıntılar bulmayı beklediklerini, “Mora” (Meriç)’te ise dört kişiye ait kalıntılar bulduklarını belirtti.

Nestoros, sözlerinin sonunda, 1974 olaylarıyla ilgili olarak daha fazla Kıbrıslı Türk’ün, (Rum tarafında Kıbrıslı Türklerin aranmakta olduğu) 1963 olaylarıyla ilgili olarak ise Kıbrıslı Rumların daha çok yardımcı olabileceklerini hissettiğini de sözlerine ekledi.

FOTİU: “KAYIPLAR KONUSUNDA İŞBİRLİĞİNDE BULUNMAK TÜRKİYE’NİN YÜKÜMLÜLÜĞÜ”

Alithia gazetesine göre, Rum Başkanlık Komiseri Fotis Fotiu ise açıklamasında, kayıplar konusunda işbirliğinde bulunmanın, Türkiye’nin yükümlülüğü olduğunu söyledi.

Dün bir cenaze töreninde konuşan Fotiu, kayıplar konusunun çözüme kavuşmaması ve kayıp yakınlarının bunca yıldır yaşadıkları trajedinin sorumluluğunun, Türkiye’nin tutumuna bağlı  olduğunu iddialarına ekledi.