Rum Başkanlığı İnsani Konular ve Dış Rumlar Komiseri Fotis Fotiu, kayıplar konusunda bütünlüklü bir strateji oluşturulması gerektiği üzerinde durdu.

Alithia gazetesi Fotiu’nun dün Rum siyasi partilerden DİKO heyetiyle görüştüğünü yazdı.

Habere göre, kayıplar konusunda Türkiye’nin bilgiler sağlamaya ve askeri bölgeleri kazılara açmasına izin vermeye ikna etmek amacıyla Rum Hükümeti ile partiler arasında bütünlüklü bir strateji oluşturulması gerektiğine vurgu yapan Fotiu, sorunun Türkiye’de olduğunu iddia etti.

1974 Barış Harekatı sırasında Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) tarafından yanlışlıkla vurulan ve düştüğü yere gömülen Yunan NORATLAS tipi nakliye uçağının ortaya çıkarılması için Yunan Askeri Mezarlığı’nda yürütülen kazı çalışmalarıyla ilgili bir soru üzerine ise Fotiu, birkaç gün içerisinde bu sürecin tamamlanacağını ve antropolojik-bilimsel çalışmalar ve kimlik tespitleriyle ilgili sürecin başlayacağı bilgisini verdi.

Fotiu, özümüzdeki haftaya kadar kazının ana kısmının tamamlanması ve meselenin tüm boyutuyla ilgili bilgilendirilme yapılmasının beklendiğini ifade etti.