Rum Başkanlık Sarayı İnsani Konular ve Dış Rumlar Komiseri Fotis Fotiu, kayıplara ilişkin araştırmalarda BM’nin New York’taki arşivlerinin de açılacağına dair taahhüt aldığını iddia etti.

Fileleftheros ve diğer gazeteler, Rum Başkanlık Sarayı İnsani Konular ve Dış Rumlar Komiseri Fotiu’nun dün kayıplara ilişkin bir etkinlikte yaptığı konuşmada, geçtiğimiz hafta BM Genel Sekreterinin Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Miroslav Jenca’yla gerçekleştirdiği görüşmeye değindiğini yazdılar.

Habere göre Fotiu açıklamasında, kayıpların akıbetleri konusunda UNFICYP’in arşivlerinin araştırılması yönünde karar alındığını, BM Genel Sekreterinin Siyasi İşlerden Sorumu Yardımcısı Jenca’yla New York’ta yaptığı temaslarda ise, örgütün New York’taki arşivlerinin açılması konusunu gündeme getirdiğini belirtti.

Fotiu “Karar hali hazırda alındı, UNFICYP arşivlerinin incelenmesine ilişkin süreç gerçekleşiyor” şeklinde konuştu ve “New York’taki arşivlerin de açılması kararı alınacağına ilişkin taahhüt aldığını” iddia etti.

Kayıp Şahıslar Komitesi Rum üyesi Nestoras Nestoros da etkinlikte yaptığı konuşmada, “kayıpların bulunması konusundaki endişelerini dile getirerek durumun dramatik olduğunu” söyledi.

Nestoros, “özde ve uygulamada işbirliği eksikliğinden” bahsettiği konuşmasında ayrıca, “iki toplum arasındaki en önemli güven yaratıcı önlemin son yıllardaki gelişmeler sebebiyle tamamen mahvolacağı uyarısında da bulundu.”

Gazete, etkinlikte Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos’un da konuştuğunu ve “kabul edilemez durumdan ve Türkiye’nin insani bir konu olan kayıplar konusundaki duygusuzluğundan” bahsettiğini yazdı.

Habere göre Hrisostomos, “Kıbrıs Rum tarafının, elindeki tüm bilgileri vererek Kıbrıslı Türk kayıplar konusunda elinden geleni yapmakta olduğunu ancak Türkiye’nin çok az bilgi akışı olduğunu” öne sürdü.