Rum Yönetimi Başkanlığı Dış Rumlar Sorumlusu Fotis Fotiu, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Terence Nikolas Quick ve “Jewish Agency” Başkanı Natan Sharansky dün Rum tarafında yaptıkları üçüncü üçlü görüşmelerinde “diaspora konularındaki işbirliklerini” gözden geçirdiler.

Alithia “Kıbrıs-Yunanistan-İsrail Diasporası... Koordinasyon İleri Aşamada” başlıklı haberinde Fotiu, Quick ve Sharansky’nin Rum, Yunan ve İsrail diasporası gençliği ile yuvarlak masa toplantısına da katıldığını yazdı.

Yuvarlak masa toplantısında Rum, Yunan ve İsrail diasporalarını yakınlaştırmak için bundan sonra yapılacak eylemlerin ele alındığı kaydedilen haberde, bir sonraki üçlü görüşmenin sonbahar sonu-kış başlarında İsrail’de gerçekleşeceği, ilk büyük eylemlerinin de 2018 baharında açıklanacağı kaydedildi.

Habere göre Kudüs’te gerçekleşen ilk üçlü toplantıda diasporaların daha iyi koordine olması gereğinin gündeme getirildiğini, Selanik’teki ikinci toplantıda bazı eylemler kararlaştırıldığını hatırlatan Fotiu, bu toplantıyla da kararlaştırılan eylemlerden ilkinin gerçekleşmekte olduğunu, diaspora gençlik gruplarının –hükümetlerinin de desteğiyle- ortak eylem ve program kararlaştırmak için görüştüklerini söyledi. 

Fotiu, diaspora konularında işbirliğinin “özellikle milli meselelerin yurtdışında ve karar merkezlerinde ileri götürülmesi açısından” önemli olduğunu kaydetti.

Sharansky ise İsrail Başbakanı Banjamin Netanyahu’nun, üç ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi maksadıyla inisiyatif almalarından dolayı Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ı takdir ettiğini söyledi. Sharansky “bu sorunlu bölgedeki tek gerçek demokrasiler olarak dost ve ortak olmamız doğal” dedi ve Yahudi diasporasının ilişkilerini geliştirme konusunda Güney Kıbrıs ve Yunanistan’a yardımcı olacağını söyledi.

Quick ise uygulamaya koyacakları programları olgunlaştırdıklarını, gelecek için çok önemli eylemler planladıklarını ifade etti.