Kayıp Şahıslar Komitesi Rum üyesi Nestoras Nestoros, “Türkiye’nin Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne kayıplarla ilgili gönderdiği belgeyle Dördüncü Devletlerarası Başvuru ile ilgili tartışmaları yanlış yöne götürmeyi amaçladığını” iddia etti.

“Supersport FM” radyosuna verdiği ve Alithia gazetesinde yayımlanan röportajında Nestoros, belgenin soru niteliği taşımadığını ve bir açıklama olduğunu, ayrıca “Kıbrıs Cumhuriyeti”ne ve adadaki Yunan askerine yönelik, kayıp şahıslar bulunduğu argümanıyla, askeri bölgelerin açılması için bir davet olduğunu öne sürdü.

Habere göre Nestoros, konuyla ilgili daha önce yaptığı açıklamalarda, bu durumu “komik” olarak nitelendirdiğini ve bu gibi durumları göz önünde bulundurmadıklarını; gerekli yanıtı Rum Dışişleri Bakanlığı ile Strazburg’daki daimi temsilciliğin vereceğini söyledi.

Nestoros, kazı yapmak için askeri bölgelere gittiklerinde, Türk askeri ile “çok iyi bir işbirliği” yaptıklarını ve ihtiyaç duyulan bölgelerde esneklik sağlandığını da belirtirken, daha önceleri, kazı yapmak için izin verilen bölgelerin çok sınırlı olduğunu, ancak bugün, bu durumun geçerli olmadığını kaydetti.

Nestoros, söyleşisinin devamında, kayıplarla ilgili çalışmalar konusunda bilgi verdi.

FOTİU: “BELGE BİR YANDAN KIŞKIRTICI, DİĞER YANDAN KOMİK”

Öte yandan Mahi gazetesi de, İnsani Konular ve Dış Rumlardan Sorumlu Rum Başkanlık Komiseri Fotis Fotiu’nun, Türkiye’nin Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne gönderdiği mektubunun bir yandan “kışkırtıcı”, diğer yandan “komik” olduğunu iddia ettiğini yazdı.

Habere göre Fotiu, Rum Hükümeti’nin, Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla, Türkiye’nin gönderdiği mektuba yanıt hazırlamakta olduğunu ve konuyla ilgili bir “diplomatik savaş” verileceğini söyledi.

Fotiu, Türkiye’nin “imaj oyunlarıyla” Rum tarafına sorumluluk yüklemeye çalıştığını da iddia ederken, Rum tarafının Kıbrıslı Türk kayıpların akıbetinin belli olması için her türlü çabayı gösterdiğini belirtti.

40 yıldan fazla bir süredir, Güney Kıbrıs’taki askeri bölgelerde gömülü olduğu söylenen Kıbrıslı Türklerle ilgili tek bir belge bile hazırlanmadığını ve bu bölgelerde Kıbrıslı Türk kayıpların gömülü olduğuna dair en ufak bir bilgi bile bulunmadığını savunan Fotiu, Türkiye’nin iki ay önce gönderdiği belgeyle neyi hedeflediği sorusunu sordu.