Rum Başkanlığı İnsani Konular ve Dış Rumlar Komiseri Fotis Fotiu, KKTC’de yaşayan Maronit ve Kıbrıslı Rumlara gönderilen malzemelerden gümrük vergisi alınmasının kaldırılmasına yönelik yeni prosedürün uygulanması yönünde karar üretmesini yorumladı.

Fileleftheros gazetesine göre, Rum Haber Ajansı’na (KİPE) konu hakkında açıklama yapan Fotiu, Rum Yönetimi’nin, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’ın söz ettiği yeni prosedürün ne olduğunu görmek için UNFICYP’ten resmi bilgilendirme beklediğini ifade etti. 

Özersay’ın açıklamasını önemsediklerini ve bu konuda resmi bilgilendirme beklediklerini ifade eden Fotiu, ilgili birimlerinin,  bu “kabul edilemez tedbirin” kaldırılmasının ardından insani yardım sağlamaya başlamaya hazır olduğunu da söyledi. 

PRODROMU 

Habere göre, Rum Hükümet Sözcüsü Prodromos Prodromu da, katıldığı bir radyo programında konuyla ilgili soruya verdiği yanıtta, devletin tüm birimlerinin tüm bu zaman zarfında hazır olduğunu belirtti.

Prodromu “iyi ki mantık ağır bastı” ifadesini de kullandı.

SIDDIQUE 

UNFICYP Basın Sözcüsü Aleem Siddique ise KİPE’ye yaptığı açıklamada, insani yardımlara vergi uygulanmasına ilişkin bir önceki kararın kaldırılması açıklamasını selamladıklarını ifade etti ve malzemelerin dağıtımının yeniden başlaması için iki tarafla da temas halinde olduklarını söyledi.