Politis gazetesi, görüşmede, yurtdışında yaşayan Rumların “milli meselelerde” desteklerinin değerlendirilmesi yönünde Güney Kıbrıs ile Yunanistan arasında koordinasyon sağlanması, kayıplar ve kayıpların kimlik tespit sürecinin hızlandırılması çabaları gibi konuların görüşüldüğünü aktardı.

Habere göre görüşmenin ardından açıklamada bulunan Fotiu, yurtdışında yaşayan Rumların karar alma merkezilerinde önemli roller oynayabileceğine işaret etti.

Birkaç hafta içerisinde Yunanistan’ı ziyaret edeceğini söyleyen Fotiu, yurtdışında yaşayan kişilerin bu önemli rolü oynaması amacıyla ortak bir stratejinin oluşturulması ve tartışılması için koordinasyon sağlayacaklarını belirtti.

Fotiu, Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisinde “Türk kışkırtmalarının yaşandığını” iddia ederek, böyle bir dönemde yurtdışında yaraşan Rumların oynayacakları rolün önemine işaret etti, karar alma merkezilerini aydınlatmaları ve ikna etmeleri gerektiğini savundu.

Bu çaba çerçevesinde Kıbrıslı Rumlar ve Yunanlar dışında Yahudi Lobisi gibi diğer örgütlerle nasıl işbirliği yapılabileceği yönünde görüşler ve düşüncelerin de ele alındığını söyleyen Fotiu, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail’in yurtdışında yaşayan vatandaşlarının, üç ülkenin çıkarlarını ileri götürmeleri gerektiği noktada işbirliği yapması için önkoşulların var olduğu yönündeki düşüncesini dile getirdi.

Büyükelçi Papayoannu ise yurtdışında yaşayan Rumların kuvvetli bir güç olduğunu vurgulayarak, kendilerini ilgilendiren konularda ve tabiî ki “mili meselelerde” bu kişilerin desteklerini daha fazla cesaretlendirme imkanlarının olduğunu belirtti.