Yunanistan’ın Güney Kıbrıs Büyükelçisi İlias Fotopulos’un, Fileleftheros gazetesine verdiği söyleşide güvenlik ve garantiler konusunda net mesajlar gönderdiği belirtildi.

Fileleftheros gazetesine göre Yunanistan’ın Güney Kıbrıs Büyükelçisi İlias Fotopulos, güvenlik konusunun, tüm yabancı askerlerin ayrılması ve garantilerin kaldırılmasıyla uzun vadede, işlevsel ve istikrarlı bir şekilde çözümleneceğini savundu.

Güvensizlik hissinin muhtemelen var olması durumunda, bunun, uygun bir şekilde iyileştirilebileceğini, ister AB isterse BM çerçevesinde iyileştirilmesinin mümkün olabileceğini söyleyen Fotopulos, AB’nin ortak dış politika ve savunma konularına yönelik AB normlarına atıfta bulunarak AB’nin, üye ülkesine yardım sağlayacağına dair, net bit tutum ortaya koyması gerektiğini de belirtti. 

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’ın yapmış olduğu açıklamalarla, garantiler konusunda bir inisiyatifin geliştirilmekte olduğunun gözlemlenmesi ve Ankara’nın bu konudaki reaksiyonun sorulması üzerine Yunan Büyükelçi Fotopulos, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’ın bir kez değil ama birkaç kez, garantilerin çağa uymayan sisteminin ortadan kaldırılması gerektiğini dile getirdiğini ifade etti.

Fotopulos, Kocas’ın bu açıklamaları gerek Yunanistan’da gerekse, Türkiye’de dahil olmak üzere yurt dışında da dile getirdiğini, Kocas’ın Türkiye Cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanı ile gerçekleştirdiği temaslarda Türk-Yunan ilişkilerine yönelik bir dizi konu yanında doğal olarak kamuoyu önünde yapmış olduğu bu açıklamayı da ele aldığını belirtti.

Türkiye’nin şu ana kadar bu konuda net bir tavır almadığını, bunu (tavrını) beklediklerini ifade eden Fotopulos, garantiler sisteminin çağa uymayan bir sistem olduğunu ayrıca AB üyesi bir ülkede geçerli olan yegane sistem olduğunu, AB üyesi bir ülkenin bu garantiler sistemi ile yaşaması ve işlev göstermesinin mümkün olmadığını savundu.

Fotopulos bir soru üzerine Türk-Yunan ilişkilerinin normalleştirilmesi isteniyorsa ilk önce  Kıbrıs sorununun çözümlenmesi, “casus belli” (savaş nedeninin) terk edilmesi gerektiğini ayrıca yapılması gereken çok şey olduğunu  ifade etti.

Bir başka soru üzerine Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır arasındaki işbirliğine de değinen Fotopulos, bu işbirliğinin, gördükleri kadarıyla çok iyi gittiğine, kısa bir süre önce, mükemmel sonuç ve net mesajlarla üçlü zirve toplantısının gerçekleştirildiğine de dikkati çekti.

Fotopulos, üç ülkenin bir çok alandaki işbirliklerine ivme kazandırdığını belirtti.