Fransız Senatosu’ndaki Fransa-Güney Kıbrıs Dostluk Grubu Başkanı, Senatör Didier Marie’nin, ülkesinin Kıbrıs’ın yeniden birleşmesine ilişkin desteğini belirttiği, buna paralel olarak da iki ülke arasındaki ilişkilerin istikrarlı bir şekilde gelişmesine övgüde bulunduğu belirtildi.

Fransız senatörün Güney Kıbrıs’ta temaslarda bulunduğunu ve bu çerçevede dün Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru ile bir araya geldiğini yazan Fileleftheros gazetesi, Fransız yetkilinin iki ülke arasındaki çeşitli işbirliği alanlarına atıfta bulunduğunu belirtti.

Gazeteye göre Fransız senatör, Kıbrıs sorunuyla alakalı olarak ise, ülkesinin gelişmeleri büyük bir ilgiyle takip etmekte olduğunu ve ilk temasların müzakere sürecinin zor ve uzun süreli olmasının beklenmesine rağmen, cesaret verici olduğunu söyledi.

Gazeteye göre Rum Meclisi Başkanı Yannakis Omiru ise konuşmasında, Fransız Senatör’e, Fransa’nın Kıbrıs sorununda ilgili olarak muhafaza ettiği ilkeli ve istikrarlı duruş için teşekkür etti ve Fransa’nın Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisinin, AB’nin Kıbrıs sorunu çözüm sürecine aktif katılımına dair görüşüyle ilgili de memnuniyetini belirtti.

Gazeteye göre, Fransız Senatörü Kıbrıs sorununda meydana gelen gelişmeler hakkında bilgilendiren Omiru, Mustafa Akıncı’nın KKTC Cumhurbaşkanlığına seçilmesinin yarattığı iyimserlik ve beklentilere rağmen, Kıbrıs sorununun çözüm anahtarının Ankara’da olduğuna dair bilindik iddiasını yineledi.

Ankara’nın, uzlaşmaz tutumunu terk etmesi ve Kıbrıs’ın uluslar arası ve Avrupa hukuku temelinde yeniden birleşmesi fikriyle uzlaşması gerektiğini de ileri süren Omiru, AB’nin bu yöndeki katkısı ile Avrupalı ortakların Türkiye’ye yönelik baskı yapmaları gerektiğine de atıfta bulundu.