Rum Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı İonas Nikolau, Fransa’da, terör saldırısı hazırlığında içindeyken yakalanan 5 teröristten 2’sinin, bir buçuk yıl önce Güney Kıbrıs’tan geçtiğine ilişkin haberleri doğruladı.

Simerini gazetesi, Rum Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı İonas Nikolau’nun, “Daily Mail”de yer alan, Fransa’da yakalanan 5 teröristten, 2’sinin Güney Kıbrıs’tan geçtiğine ilişkin haberi teyit ettiğini yazdı.

Habere göre Nikolau konuyla ilgili açıklamasında, olayın sadece değerlendirilmediğini, araştırıldığından da emin olunabileceğini ifade etti.

Bu olayın bir buçuk yıl önce gerçekleştirildiğinin görülmekte olduğunu ifade eden Nikolau, “Bu, bugün olan bir şey değil, bir diğer deyişle bu kişiler Kıbrıs üzerinden hareket etti” şeklinde konuştu.

Nikolau açıklamasında ayrıca ülkenin, bölgeye yakınlığına, KKTC’nin, bölgeyle sınırı olan Türkiye’yle bağlantısı olmasına, ayrıca Kıbrıs’ta İngiliz Üslerinin bulunmasına ve bu meselelere dahil ülkelerin çıkarlarına bağlı olarak tüm tehlikeleri değerlendirerek gerekli önlemleri almakta olduklarını ifade etti.

Nikolau, Avrupa Birliği’nin diğer ülkelerindeki tedbirlerle denk, yüksek düzeyde tedbirler aldıklarını belirtti.

Güney Kıbrıs’ta teröre karşı tedbir alınıp alınmadığı şeklindeki bir soru üzerine de Nikolau, her zaman için tedbirin alındığını söyledi ve havalimanlarındaki güvenlik düzeyinin artırıldığına dikkati çekti.

Alithia gazetesine göre Nikolau açıklamasında ayrıca Güney Kıbrıs makamlarının çabalarını ve tedbirlerini AB ülkelerinde alınan tedbirler ve çabalarla birleştirdiğini, bu çabaların bilgi paylaşımına da dayandığını söyledi.

Nikolau, bilgi alış verişi çerçevesinde söz konusu iki teröristi öğrendiklerini, son gerçekleştirilen AB Adalet Bakanları Konseyi toplantısında bilgi paylaşımı konusunun ayrıntılı bir şekilde ele alındığını ifade etti.