Fileleftheros ve diğer gazeteler, Fransa’nın AB İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Desir’in dün Anastasiadis ve Kasulidis’le görüştüğünü, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yla da bir araya geldiğini belirttiler.

Desir’in temaslarının ana konusunun AB’nin Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinde müdahil olması ve uzlaşıların/düzenlemelerin AB normlarına uyumlu olması konuları olduğunu belirten gazete, Desir ile Kasulidis’in görüşme sonrasında yaptıkları ortak basın açıklamasına da yer verdi.

Habere göre Fransız Bakan Desir yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorununun çözümü çabalarını desteklediklerini belirtirken, Kıbrıs sorununun çözümünün tavizler gerektirdiğini ancak adanın yeniden birleşmesinin bölgede istikrar ve güven anlamına geleceğini ifade etti.

Kıbrıs’taki liderleri ve müzakerecileri müzakerelerin yeniden başlaması sebebiyle tebrik eden ve müzakerelere desteklerini arttıracaklarını belirten Desir, Güney Kıbrıs’la mevcut ikili ilişkiler ve işbirliği konularına da değindi.

Desire, Güney Kıbrıs’ın Fransa’daki terörizm saldırılarında verdiği destek ve genel anlamda işbirliğine de değinerek Güney Kıbrıs’ın Andreas Papandreu üssünü kullanım izini vermesinden ötürü teşekkürlerini de dile getirdi.

Kasulidis ise açıklamasında, Fransa’nın BM Güvenlik Konseyi’nde her Kıbrıs sorunu gündeme geldiğinde yapıcı ve istikrarlı bir tutum izlediğini iddia ederek, AB içerisinde Fransa’ya en yakın ülkenin Güney Kıbrıs olduğu iddiasında da bulundu.

Kasulidis, Kıbrıs’a ilişkin AİHM kararlarının uygulanmasını ele alan Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nde Fransa’nın gösterdiği anlayışa teşekkür de etti.

Fransa’yla terörizm konularında tam bir görüş birliğine sahip olduklarını da vurgulayan Kasulidis, Fransa’nın IŞİD’ e karşı operasyonlarda Andreas Papandreu askeri hava üssünü kullanma izni bulunduğunu belirtti.