Fileleftheros gazetesinde yer alan habere göre Fransız senatör, zaman kaybedilmeden, ancak acele de edilmeden bu fırsat penceresinden yararlanılması gerektiğini dile getirdi.

AB’nin Kıbrıs sorunu çözüm sürecine aktif bir şekilde katılması gerektiğinden de bahseden Fransız senatör, Kıbrıs sorununda varılacak anlaşmanın sağlam ve dayanıklı olması gerektiğini de belirtti.

Fransız senatörün, Güney Kıbrıs’ta gerçekleştirdiği temaslar çerçevesinde dün Rum Meclisi Dışişleri Komitesi Başkanı Averof Neofitu’yla görüştüğünü yazan gazete, Neofitu’nun Marie’yi Kıbrıs sorunundaki gelişmeler hakkında bilgilendirdiğini belirtti.

Gazeteye göre Neofitu, Kıbrıs Türk liderliğine Mustafa Akıncı’nın seçilmesi ve yaratılan olumlu atmosferle birlikte, Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözümüne olumlu ve esaslı bir şekilde katkıda bulunma konusunda gerçekten siyasi iradeye sahip olup olmadığının, müzakere masasında değerlendirileceğini öne sürdü.

Gazeteye göre, Fransız Senatör, Kıbrıs Rum Haber Ajansına (KİPE) yaptığı açıklamada ise, Fransa’nın sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’ni” hem BM Güvenlik Konseyi, hem de AB’de daima destekleyeceğini söyledi ve yapabilecekleri daha fazla bir şey varsa, bunun sadece kendilerinden istenmesi gerektiğini dile getirdi.

Hidrokarbon yatakları bulunmasının olumlu bir gelişmeden ibaret olduğunu da söyleyen Fransız senatör, “Münhasır Ekonomik Bölgeler” belirlenmesine saygı duyulması ve “kısa zaman önce olduğu gibi bunların ihlal edilmemesi gerektiğini” de savundu.