Rum tarafının enerji planlamasıyla ilgili üzerinde sonuca varılamamış konularında, bu hafta içerisinde, olumlu ve önemli gelişmeler yaşanmasının beklendiği haber verildi.

Politis gazetesi yukarıdaki başlıkla manşetten yayımladığı haberinde, elinde, bir yandan Rum Hidrokarbon Şirketi (EİK) ile Noble-Delek konsorsiyumu, diğer taraftan da Mısır devlet şirketi EGAS ile Mısır’da faaliyet gösteren yabancı şirketler arasında önümüzdeki haftalarda bir “niyet mektubu (letter of intent)” imzalanmasına dair işaretlerin olumlu olduğu yönünde bilgiler olduğunu yazdı.

Gazete, bunun bağlayıcı olmasa bile esaslı bir uzlaşma aşaması olduğunu ve bunun ticari açıdan bağlayıcı olan anlaşmanın imzalanmasının bir adım öncesi olduğunu ifade etti.

Gazete, buna paralel olarak, İsrail Münhasır Ekonomik Bölgesi’ne (MEB) uzanıyor olduğu görülen 12’inci parseldeki Afrodit yatağının küçük bir parçasından ortaklaşa istifade edilmesine dair anlaşmaya varılmasına yardımcı olmak için, Rum kesimi ile İsrail’den teknik heyetlerin yarın ve Çarşamba günü Lefkoşa Rum kesiminde temaslarda bulunacağını anımsattı.

Haberde, Noble ile Delek şirketlerinin, Afrodit yatağını işletme/kullanma haklarının yüzdesini yüzde 30’dan 49’a çıkarma konusunda gerçekleştirdikleri müzakerelerin ise kesin olarak başarısızlığa uğradığı da belirtilirken, ancak Noble Energy şirketinin, çabalarını, aralarında Rum doğal gazının alıcısı olmakla da ilgilenen İngiliz BG şirketinin de bulunduğu büyük şirketlere çevirdiği ifade edildi.

3’ÜNCÜ TUR RUHSAT İHALESİ KONUSU

Öte yandan gazete, Rum hükümetinin, tek yanlı olarak ilan edilen Rum MEB’indeki “serbest” parseller için çıkılması beklenen 3’üncü tur ruhsat ihalesi konusunda henüz nihai bir karara varmamasına rağmen, geçen haftaki bilgilerin, Rum Başkanlık Sarayı ile DİSİ partisinin, Kıbrıs müzakerelerinin yoğunlaşmasından ötürü, böyle bir gelişmeyi olumlu görmedikleri yönünde olduğunu aktardı.

Gazete, elindeki, hiçbir konu üzerinde sonuca varılmadığı ve Rum hükümetinin, yeni bir ruhsat ihalesine çıkılmasının haricinde, rekabetçi yapıya sahip başka hukuki seçenekleri incelediği yönünde bilgiler olduğunu aktardı.

Konunun nasıl ele alınacağına dair kararın, bu yılın sonu veya 2016 yılının başına bırakılmasının mümkün olduğunu da yazan gazete, Fransız Total şirketi başkanının yarın Güney Kıbrıs’ta görüşmelerde bulunacağını aktardı.

Gazete, Fransız Total şirketi başkanının yarın Rum kesiminde muhataplarıyla görüşeceği konular arasında, büyük olasılıkla, ruhsatsız parsellerle ilgili yeni ruhsatlar çıkarılmasının da bulunacağını ve Fransız Total Şirketi Başkanının, 11’inci parselle ilgili sözleşmenin 2016 yılının Şubat ayında uzatılması ve 2016 yılı içerisinde sondaj yapılması konusunda, muhataplarına yeni güvenceler vereceğini ekledi.

Fileleftheros gazetesi ise “Üzerinde Sonuca Varılamamış Meselelerde Geri Sayım” başlıklı haberinde, Rum Enerji Bakanlığı ile Başkanlık Sarayında, enerji konularıyla ilgili kulis faaliyetlerinin son günlerde yoğunlaştığını ve bu durumun, önümüzdeki günlerde önemli gelişmeler yaşanabileceğine işaret ettiğini yazdı.

Gazete, önemli gelişmeler yaşanması beklenen konular arasında, Afrodit yatağının kalkındırılması ve yatağın içeriğiyle ilgili alıcılar bulunması olduğunu belirtti.

İsrailli Delek ile İngiliz BG’nin, Noble şirketinin haklarının yüzdesiyle ilgilendiklerini de kaydeden gazete, İngiliz BG’nin Mısır’daki “Idku” terminali için Afrodit yatağından doğal gaz satın alınması konusunda süren bir diyalog olduğunu, öte yandan Mısır ile Güney Kıbrıs arasında da benzer bir çerçeve açıldığını ifade etti.

Sondajlarla ilgili planlamanın da tamamlanmak üzere olduğunu kaydeden gazete, Noble şirketi için bu tarihin en geç 2016 Mayıs olduğunu, Total şirketinin 11 numaralı parsel için acele etmekte olduğunu, ENI şirketinin de “yakınlarda olduğunu” ekledi.

Simerini gazetesi ise “Afrodit Müşterek İstifade Yolunda” başlıklı haberinde, “Israel Opportunity Energy Respources’ın” resmi web sitesine göre, İsrail’in, tek yanlı olarak ilan edilen Rum MEB’indeki Afrodit yatağının kısmen İsrail MEB’ine uzandığını ve devlet için ekonomik gelir teşkil ettiğini teyit ettiğini haber verdi.

Gazete “Israel Opportunity Energy Respources’a” dayanarak, İsraillilerin de 12’nci parselden eşit şekilde faydalanacaklarını kaydetti.