Simerini gazetesi yukarıdaki başlıkla yayımladığı haberinde, Rum Haber Ajansı’ndan (KİPE) elde ettiği bilgilere dayanarak, Rum Hükümetinin önümüzdeki hafta içerisinde enerji planlamasıyla ilgili açıklamalarda bulunmasının beklendiğini yazdı.

Fransız şirketin yetkilisinin, görüşmeden sonra açıklama yapmayı tercih etmediğini yazan gazete, Rum Hükümeti Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in ise “şirketin, özellikle de Mısır’ın MEB’inde tespit edilen Zohr yatağındaki sonuçların akabinde, Rum MEB’ine olan ilgisini ortaya koyduğunu, şirketin kısa zaman önce Rum MEB’inde yaptığı jeolojik ve jeofizik araştırmaların sonuçlarını da göz önüne aldığını” ifade etti.

Rum hükümetinin, kesin hale gelmeden önce, enerji planlamalarıyla ilgili gelişmeler ve olayları kamuoyuyla paylaşmayacağını dile getiren Hristodulidis, geçmişte de aynı uygulamayı benimsediklerini ifade etti.

Total şirketinin yaptığı araştırmaların sonuçları konusundaki bir soruya karşılık ise Hristodulidis, bunların şirket tarafından yetkili bakanın ve hükümetin bilgisine sunulduğunu ifade etti.

Enerji konusunda yaşanan gelişmelerin olumlu olduğunu söyleyen Hristodulidis, Rum Yönetimi’nin enerji planlamasının, Kıbrıs sorunundaki müzakerelerden bağımsız olarak sürdüğünü ve güçlendiğini ifade etti.

Yakın zamanda başka somut açıklamalar yapabilmek için çalıştıklarını dile getiren Hristodulidis, gelecekte yapılacak açıklamalar konusunda ise sabırlı olunması tavsiyesinde bulundu.

Hristodulidis, bir enerji planlamasının doğru olabilmesi için, bölgede gerçekleşen bütün gelişmeler ve olayların da hesaba katılması gerektiğini ifade etti.

Fransız Total şirketi tarafından, Kıbrıs müzakerelerinin sürdüğü bir esnada, sondaj yapılması olasılığı konusundaki bir soruya yanıtında ise Rum sözcü, “bu gibi ciddi konular hakkında kamuoyu önünde söylediklerine dikkat etmeleri gerektiğini ve az konuşup, çok şey yapmaları gerektiğini” söyledi.

LAKKOTRİPİS

İngiliz “British Gas” (BG Group) şirketinin, 12’inci parselin ve Afrodit yatağının ruhsat sahibi olan Noble Energy şirketinin yüzde 70 hissesinin yüzde 35’ini satın alması konusunda konuşan Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ise, anlaşmanın Rum Bakanlar Kurulu tarafından onaylanmasının akabinde, BG şirketinin bugüne kadar Hükümet ile 12 parseldeki ruhsat sahipleri arasında gizli olan Afrodit yatağıyla ilgili kalkınma planını göreceğini açıkladı.

Lakkotripis, şu an mümkün olduğunca hızlı hareket etmelerinin, herkesin çıkarına olduğunu da dile getirdi.

Afrodit yatağının değerlendirilmesi konusundaki bir soruya yanıtında ise Rum bakan, BG şirketinin de sürece dahil olmasını umduğunu söyleyerek, uzun vadeli sözleşmeler imzalanmasının akabinde, 2020 yılından itibaren, 10–12 yıllığına doğal gaz üretmeye başlayacaklarını ifade etti.

Total şirketiyle gerçekleştirdikleri temaslar hakkında ise Lakkotripis, şirketin sondaj hakkını elinde bulundurduğu 11 numaralı parselin yanı sıra, şirketin başka parsellere de olası katılımını ele alacaklarını sözlerine ekledi.

PARTİLER

Gazeteye göre, İngiliz BG şirketinin, Noble şirketinin 12’inci parseldeki haklarının bir kısmını satın almasını yorumlayan DİSİ partisi başkanı Averof  Neofitu, bunun “Kıbrıs’la” ilgili enerji konularına dair güvenoyu teşkil ettiğini söyledi.

AKEL partisi ise konuyla ilgili açıklamasında, bu anlaşmanın, Noble şirketinin Afrodit yatağını kalkındırmayı başarması yolunda, önemli bir daha teşkil ettiğini ifade etti.

Şirketlerin vardığı anlaşmadan duyduğu memnuniyeti dile getiren DİKO ise, hükümeti bir an önce şirketlerin vardığı anlaşmayı onaylamaya ve tek yanlı olarak ilan edilen Rum MEB’indeki sondajların yeniden başlamasına doğrudan katkıda bulunmaya çağırdı.

Gazeteye göre, Rum Ekologlar ve Çevreciler, yabancı şirketlerin ilgisinin MEB’le ilgili olumsuz öngörüleri yalanladığını dile getirirken, Vatandaşlar İttifakı ise açıklamasında, bunun önemli bir gelişmeden ibaret olduğunu dile getirdi.

Politis gazetesi ise “Total Şirketi Ateş Aldı” başlıklı haberinde, Fransız Total şirketinin 11 numaralı parselle ilgili sözleşmesini yenilemeye ve bir an önce ilk sondajı yapmaya kararlı olduğunu, geçmiş zamanda terk ettiği 10 numaralı parselle yeniden ilgilendiğini, aynı zamanda yeni bir tur ruhsat ihalesine çıkılması durumunda, Rum MEB’deki başka parsellerle de ilgilendiğini ifade ettiğini aktardı.

Gazete, Mısır’ın MEB’inde “Zohr” isimli doğal gaz yatağı tespit edilmesinin, Fransız şirketin tavır değiştirmesinde büyük rol oynadığını da yazdı.

Haravgi ise “Şirketlerin Kıbrıs MEB’ine Olan İlgisi 3’üncü Tur Ruhsat İhalesine Zorluyor” başlıklı haberinde, gerek Fransız Total, gerek de İtalyan ENI şirketinin Rum MEB’ine gösterdikleri ilginin akabinde, Rum Hükümeti ile Enerji bakanlığının MEB’deki serbest parseller için 3’üncü bir tur ruhsat ihalesine çıkmaya mecbur kalacaklarının göründüğü yorumunda bulundu.

Fileleftheros ise haberinde, İngiliz “British Gas” (BG Group) şirketinin, 12’inci parselin ve Afrodit yatağının ruhsat sahibi olan Noble Energy şirketinin yüzde 70 hissesinin yüzde 35’ini satın alması konusuyla ilgili bazı yabancı görüşlere yer ayırdı ve “uzmanların Afrodit’e uluslar arası saygınlıkta bir uzmanlık geleceği yorumunda bulunduklarını” aktardı.

Gazete, İsrail’in ise, bu satış işleminin, İsrail, Mısır ve Rum kesimi arasında gelecekte meydana gelecek işbirliğine dair beklentileri artırdığını ifade ettiğini aktardı.

Alithia ise “Total’den Üç Parselle İlgili Mektup” başlıklı haberinde, “elindeki bilgilere dayanarak”, şirketin bir aydan bu yana, Rum MEB’indeki 3 parsele olan ilgisini Rum Yönetimine mektupla bildirdiğini yazdı.

Gazete bu parsellerden ilkinin, şirketin sözleşmesini yenilemek istediği 11 numaralı parsel, diğerinin yakın geçmişte ruhsat sahibi olup daha sonra sözleşmesini yenilemediği 10 numaralı parsel, üçüncüsünün de Mısır MEB’indeki “Zohr” yatağıyla benzer yapılara sahip olan başka bir parsel olduğunu izah etti.

Gazete, hükümetin, şirketin 3 parsele ilişkin ilgisini ortaya koyduğu mektubun akabinde, Rum Hukuk Dairesinden uzman görüşü beklediğini belirtti.

Öte yandan gazete, Afrodit yatağıyla ilgili kalkınma planının BG şirketinin elinde olduğunu da iddia etti.