Sözde “Maraş Belediye Başkanı” Aleksis Galanos’un, Brüksel’de kapalı Maraş ve Türkiye ilerleme raporuyla ilgili girişimde bulunduğu haber verildi.

Fileleftheros gazetesi, Galanos’un, Avrupa Parlamentosu’nun Ankara’dan kapalı Maraş’ı iade etmesinin istendiği 2011 Ekim ayında yayımlanan yazılı kararı karşısında Brüksel’in kayıtsız kalması üzerine Avrupa Komisyonu nezdinde girişimde bulunduğunu yazdı.

Üç yılın ardından Komisyon’un, Avrupa Parlamentosu kararı niteliğindeki bu tezin uygulanması için en ufak bir harekette bulunmadığını kaydeden gazete, Galanos’un “top Komisyon’un sahasında bulunuyor” dediğini aktardı.

Gazete Galanos’un girişimleri çerçevesinde Avrupa Parlamentosu Dilekçe Komitesi Başkanı Cecilia Wikström ile görüştüğünü de aktardı.

Habere göre Galanos, Wikström’ün kendisine hali hazırda Komisyon nezdinde girişimde bulunduğunu ifade ederek, Güney Kıbrıs otoritesi, Rum Hükümeti ve Avrupa Milletvekillerinin de girişimde bulunması gerektiğini vurguladığını belirtti.

Galanos, konunun Avrupa Milletvekilleriyle görüşüldüğünü ve Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ile yapılacak görüşmede de gündeme getirilmesinin beklendiğini söyledi.

Bunun yanı sıra görüştükleri Türkiye raportörü Kati Piri’nin Maraş’ın iadesiyle ilgili ifadenin Türkiye ilerleme raporunda kalmasının önemini ve ifadenin metin dışında bırakılması durumunda yaratılacak tehlikeleri anladığını belirten Galanos, raportörün “kartlarını açmadığını” da ifade etti.