Rum Başkanlık Sarayı İnsani Konular ve Dış Rumlar Komiseri Fotis Fotiu ile sözde “Maraş Belediye Başkanı” Aleksis Galanos, KKTC Dışişleri Bakanlığı’nın, Rumların KKTC’de yaptığı ayinlere kısıtlama getirmesine tepki gösterdi.

Politis gazetesinin haberine göre, Fotiu, Avrupa Komisyonu’nun Kıbrıs’taki Temsilcisi Yorgos Markopuliotis ile dün yaptığı bilgilendirme nitelikli görüşmenin ardından, KKTC’deki kilise ayinlerinin kısıtlanmasının olumsuz bir gelişme olduğunu söyledi.

Habere göre, Fotiu, kısıtlamanın duyulmasıyla birlikte kendisine birçok protesto telefonu geldiğini belirterek, dini özgürlüklerin temel insani hak olduğunun unutulmaması gerektiğini ifade etti ev Kıbrıs Türk tarafını “geriye dönmekle” suçladı.

Fotiu, konuyu tüm düzeylerde gündeme getireceğini ve kendisinin, Cenevre’de, BM İnsani Haklar Komiseri ile bir araya geleceğini belirtti.

GALANOS: “MAKSATLI POLİTİKA”

Sözde “Maraş Belediye Başkanı” Aleksis Galanos ise, KKTC makamlarının, Rumların, KKTC’deki kiliselerde yaptıkları ayinlere kısıtlama getirmesinin, bu ülkede hiçbir zaman sorun olmayan dinin, bir sorun haline getirilmesini hedefleyen bir eylem olduğunu öne sürdü.

Habere göre, Galanos, bu eylemin “dini ırkçılık” ve hoşgörüsüzlük olduğunu ve Kıbrıs sorununda gelinen kritik kavşakta “maksatlı bir politika” teşkil ettiğini iddia etti.

Galanos, KKTC’deki yeni hükümetin, müzakereleri baltalamayı ve bölünmeyi istediğini; bunun yanı sıra Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Müzakereci Özdil Nami’yi “kuklaya” dönüştürmeyi arzuladığını savundu.

Kiliselerdeki ayinlere kısıtlama getirilmesi konusunun, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis tarafından BM, AB ve Dünya Kiliseler Konseyi nezdinde gündeme getirilmesi gerektiğini vurgulayan Galanos, KKTC makamlarının ayinlere kısıtlama getirme nedenlerinin, hiçbir geçerliliği olmadığını öne sürdü.