Türk tarafının, garantiler konusunun Kıbrıs sorunuyla ilgili 5’li konferansta görüşüleceği mesajı verdiği, bunu, garantiler konusunun görüşülmesinin ve bu konuda görüş belirtilmesinin önüne geçmek için yaptığı iddia edildi.

Fileleftheros “Garantiler İçin Kıbrıs Cumhuriyeti Olmadan 5’li Konferans... Kıbrıslı Türkler Sona Bırakarak Şimdiden Tartışılmasını Önlemeye Koşuyor” başlıklı haberinde Türk tarafının mesajının, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in ABD’ye gidişinde uğradığı İngiltere’de, Başbakan David Cameron’la görüşmesinin ardından Rum tarafının açıklaması üzerine geldiğini yazdı.

Gazete Anastasiadis-Cameron görüşmesinin ardından Rum tarafının (Sözcü Nikos Hristodulidis) verdiği; İngiltere’nin gelecekteki bir garanti sistemine katılmak istemediği mesajına Türk tarafının tepkisinin daha çok “önleyici ve caydırıcı” addedildiğini yazdı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu’nun Hristodulidis’e cevaben, garantilerle ilgili tartışmaya başlanmasının müzakerelerdeki sağlıklı ortama zarar vermekte olduğunu, garantilerin prosedürün sonunda görüşüleceğini belirttiği açıklamasını okurlarına aktarırken şu vurguyu yaptı:

“İşgal rejimi yetkilisinin Ankara’nın, tanımamak (veya işlevsiz göstermek) için dile getirdiği değişmez tezi tekrarlayarak ortaya koyduğu görüntüde Kıbrıs Cumhuriyeti yoktur.”

Haravgi ve diğer gazeteler BM Barış Gücü Komutanı Kristin Lund’un, Kıbrıs’ta kapsamlı bir çözüm bulunmasına desteğin BM’nin en üst önceliği olmaya devam ettiği açıklamasına yer verdi.

Lund’un açıklamasını, 21 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla dün Ledra Palace’da düzenlenen; barış için mum yakılan ve bir dakikalık saygı duruşuyla gerçekleştirilen etkinlikte yaptığı kaydedildi.

Politis “Akıncı Pazartesi ABD’ye Gidiyor... Kerry’yi De Görecek” başlıklı haberinde TAK’ı kaynak göstererek okurlarına, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın New York’ta olacağı süre içerisinde ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’la da görüşeceğini aktardı.

Haravgi “M. Akıncı Ban ve Kerry’yle Görüşecek” başlığını kullandı.