Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın KKTC’nin 33’üncü kuruluş yıl dönümü törenleri sırasında yaptığı konuşmada, Güvenlik ve Garantiler için Bürgenstock tipi konferansa işaret etmesi Rum basınına, “Kıbrıs sorununun çözüm prosedüründeki engellerden biri daha kalktı” yorumuyla yansıdı.

Altithia, “Garantiler ve Güvenlik İçin Bürgenstock Tipi Konferans… Kıbrıs Sorunun Çözüm Prosedüründen Bir Engel Daha Kalkıyor” başlıklı manşet haberinde güvenlik ve garantiler için konferans meselesinin çözüldüğüne, bunu da Cumhurbaşkanı Akıncı’nın açıkladığına işaret etti.

Kıbrıs Türk tarafının sürekli beşli, yani Türkiye, İngiltere, Yunanistan, Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum taraflarının katılacağı konferanstan söz ettiğini, “bunu da tanınmayı başarmak için istediğini” savunan gazete Rum tarafının ise reddettiği beşli konferansa karşılık; garantör güçlerin (Türkiye, Yunanistan, İngiltere), sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin, Kıbrıs Rum toplumunun, Kıbrıs Türk toplumunun, ve mümkünse BM ve AB gibi uluslararası toplum temsilcilerinin de katılacağı çok taraflı konferans önerdiğini hatırlattı.

“Nihayet çözüm bulundu. Çözümü Mustafa Akıncı açıkladı ve yetkili bir hükümet kaynağı gazetemize doğruladı” yazan gazete, Akıncı’nın işaret ettiği üzere, Toprak konusunda anlaşmaya varılmasının ardından yapılacak konferansın Annan planını gündeme getiren Bürgenstock tipi olacağını açıkladığını yazdı. Mart 2004’te yapılan Bürgenstock konferansı sırasında çekilmiş bir de fotoğraf yayımlayan gazete o konferansın katılımcılarına da dikkat çekti.

Gazetenin yazdığına göre, Bürgenstock konferansında, salonun ortasındaki masada BM Genel Sekreteri Kofi Annan ve yardımcısı, sağdaki ilk masada Rum Yönetimi eski başkanı Tasos Papadopulos başkanlığındaki  “Kıbrıs Cumhuriyeti” heyeti, diğer  bir masada Yunan hükümeti yetkilileri vardı.

Gazete, Annan’ın masasının sol tarafındaki masada ise 2’nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat başkanlığındaki KKTC  heyeti olduğunu ancak heyet üyelerinin sadece isimlerinin yazıldığını, sıfatlarına yer verilmediğini savundu. Buna göre, hemen yanlarındaki diğer bir masada Türkiye temsilcilerinin bulunduğuna işaret eden gazete arka masada ise yabancı ülke ve AB temsilcileri ile 4 tarafın heyet üyelerinin oturduğunu iddia etti.

Haberi iç sayfasında detaylandıran gazete Güvenlik ve Garantiler için yapılacak konferansın oluşumunun, Kıbrıs Türk ve Rum taraflarının konferans tarihinde uzlaşmalarının hemen ardından belirleneceğine dikkat çekti, özetle şunları yazdı:

“Mont Pelerin’deki (20-22 Kasım) ikinci aşamada olması beklenen, Toprak kriterlerinde uzlaşıya varılması ve bunların harita üzerine işlenmesiyle birlikte Güvenlik ve Garantilerle ilgili konferans tarihinin de belirlenmesi bekleniyor. Bu gelişmenin ardından, konferansın oluşumu (kimlerin katılacağı) konusunda da uzlaşılacak. Kıbrıs Rum tarafı bunu çoklu, Kıbrıs Türk tarafı da beşli diye isimlendiriyor.

Başkan Anastasiadis başkanlığındaki müzakere heyeti konferansta AB’nin ve mümkünse Güvenlik Konseyi’nin de temsil edilmesini istiyor. Mustafa Akıncı’nın müzakere heyetinde, iki toplum ve üç garantör güç (Türkiye, Yunanistan, İngiltere) kast edilerek beşli konferanstan söz ediliyor.  Ancak Kıbrıslı Türk lider  açıklamasında, konferansa AB de dahil başka taraflardan heyetlerin de ancak gözlemci statüsüyle katılması ihtimalini göz ardı etmedi. Tarafların Kıbrıs sorununda anlaşma yörüngesine ulaşıp Güvenlik-Garantiler konferansının oluşumu konusuna takılmaları beklenmiyor.

Toprak konusunda, liderler  Kıbrıs Rum idaresine iade edilecek toprak oranında bir uzlaşıya varır ve iade edilecek köylerin farklı şekilde işlendiği iki harita ortaya çıkarsa Kıbrıs Türk tarafı bu konunun Güvenlikle ilgili konferansta nihai çözüme bağlanması ihtimalini göz ardı etmiyor.”