ürkiye ile Yunanistan’ın, Mont Pelerin’deki yeni tur görüşmeler sonrasında, Toprak konusunda uzlaşma sağlanması durumunda temaslara başlayacağı iddia edildi.

Fileleftheros gazetesi “Ankara ve Atina Dansta-Garantiler Konusuna İlişkin Temaslar  Mont Pelerin’den Sonra Başlayacak” başlıklı haberinde Türkiye ve Yunanistan’ın, Mont Pelerin’deki yeni tur görüşmelerin ardından ve de Toprak konusunda ilerleme sağlanması durumunda temaslara başlayacağı, hedefin ise, çok taraflı konferansın toplanmasından önce, Güvenlik konusunda görüşmeler yapmak olduğunu ileri sürdü.

İki ülke arasındaki temasların, dışişleri bakanları düzeyinde olacağını yazan gazete bunların sadece, taban tabana zıt görüşlerin bulunduğu garantiler konusuyla alakalı olacağını belirtti.

Atina’nın, garantilerin kaldırılması ve askerin tamamen çekilmesi durumunda, çok taraflı konferansa katılacağı yönünde net bir açıklamaya yaptığını anımsatan gazete Türkiye’nin ise, garantilerin kaldırılmasını kabul etmemekle birlikte 1960 garanti sisteminin değiştirilebileceği imasında bulunduğunu yazdı.

Gazete büyük resme yavaş yavaş İngiltere’nin de girdiğini, İngiltere’nin, Ankara Büyükelçisi Richard Moore’un, Lefkoşa’ya ani ziyarette ve temaslarda bulunmasının, Londra’nın, Kıbrıs sorununda sarf edilen çabalara kademeli katılımını ve ilgisini teyit ettiğini belirtti.

Habere göre İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore, Kıbrıs’taki temasları çerçevesinde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, müzakereci Andreas Mavroyannis, BM’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar ile bir araya geldi.

ANASTASİADİS-KİDD GÖRÜŞMESİ

Gazete aynı haberinin içerisinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün Kıbrıs’taki İngiliz Yüksek Komiseri Matthew Kidd ile bir araya geldiğini yazdı.

Habere göre İngiliz Yüksek Komiseri Kidd, görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, iki liderin Mont Pelerin’de yapacakları görüşmelere değinerek, iki liderin, geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen ilerlemeyi inşa etmek için gerçek bir fırsatın bulunduğuna inandığını, böylelikle uluslararası konferans için yolun açılabileceğini, liderlerin, (İngiltere’nin) nasıl bir rol oynamasını istediklerini kendilerine açıklamasını beklediklerini ifade etti.

Londra’nın, uluslararası konferansa ilişkin tutumunun sorulması üzerine Kidd, “bunu desteklemeye hazırız” ifadesini kullanırken bunun yapılmasını ümit ettiklerini belirtti.

Anastasiadis’in bilgilendirmesinden sonra iyimser olup olmadığı sorusu üzerine Kidd, duyduklarından, geçtiğimiz hafta yeteri kadar ilerlemenin sağlandığına inandığını, liderlerin, yoğun faaliyetin iyi bir şey getirmesi mümkün olan bir aşamada bulunduklarını ifade etti.

Alithia gazetesine göre İngiliz Yüksek Komiseri Matthew Kidd, Anastasiadis ile İngiltere’nin çok taraflı konferanstaki rolünü ele alıp almadığı şeklindeki bir soru üzerine, Anastasiadis’in bunu düşünmeye başladığını addettiğini ancak mevcut aşamada, sürpriz, teşkil etmeksizin Anastasiadis’in,  dikkatini ileriki birkaç güne çevirdiğini söyledi.

Kidd, durumların iyi gitmesi durumunda  o zaman temasların bir sonraki aşamaya odaklanmaya başlayacağını belirtti.