NATO’nun, Kıbrıs’ta olası bir çözümün sonrasında oluşacak farklı bir garantörlük sisteminde yer alması senaryosunun perde gerisinde gündemde olduğu iddia edildi.

Fileleftheros gazetesi: “NATO ‘İstiyor ve Yapabilir!’” başlıkları altında verdiği haberinde, NATO’nun Kıbrıs sorununun çözümü sonrasında, değişecek bir garantörlük sisteminde doğrudan ya da dolaylı şekilde yer almasına ilişkin perde gerisinde fikir alış verişleri ve çalışmalar yapıldığını iddia etti.

Gazete, garantiler ve güvenlik konusunun müzakerelerde henüz ele alınmadığını ve sona bırakıldığını ancak perde gerisinde bazı çalışmaların yapıldığını iddia ettiği haberinde, buna karşın NATO ve ABD’nin çeşitli faaliyetlerinde, “Avrupa-Atlantik kurumlarının Kıbrıs’taki bir çözümde rol üstlenmeye hazır oldukları mesajlarını verdiklerini” öne sürdü.

Gazete, ABD’nin BM Güvenlik Konseyi yetkilisinin geçtiğimiz Haziran ayında, aralarında Türk ve Yunan örgütlerinin de bulunduğu ABD’deki AB ülkeleri örgütleri temsilcileriyle bir araya gelerek Kıbrıs sorununa, Kıbrıs’ın “Avrupa-Atlantik kurumlarında yer almasını sağlayacak bir çözümün bulunmasının önemine işaret ettiğini iddia etti.

ABD’nin konuya stratejik açıdan yaklaştığını da savunan gazete, NATO’nun da AB ile NATO arasındaki işbirliğinde Kıbrıs sorunu sebebiyle yaşanan sorunların ortadan kalkmasını istediğini belirtti.

Gazete, diplomatik bir kaynağa göre, NATO’nun adadaki varlığının örgüt için stratejik bir seçenek olduğunu ve çözüm anlaşmasında yer almaması olası bir garantörlük sistemine katılmasının gerekli görülmediğini aktardı.

Haberde, askersizleştirilmiş bir Kıbrıs’ta güvenlik için bazı askeri birimlerin var olabileceği, bunların arasında NATO’nun da yer alabileceğinin düşünüldüğü belirtilirken böyle bir şeyin hem ABD hem de NATO’yu memnun edeceği vurgulandı.

“NEW YORK’TA ÜÇLÜ ZİRVE SÖZ KONUSU DEĞİL”

Öte yandan Rum Hükümet Sözcüsü Vekili Viktoras Papadopulos, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in BM Genel Kurulu sebebiyle New York’a yapacağı ziyarette Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’la üçlü görüşme gerçekleştirmesi konusundaki soruları yanıtladı.

Gazete, yukarıdaki başlık altında verdiği haberinde, Papadopulos’un olası Ban-Akıncı-Anastasiadis görüşmesi konusundaki bir soruya, Anastasiadis’in New York’a “Kıbrıs Rum lider olarak değil Devlet Başkanı olarak gideceği” yanıtını verdiğini yazdı.

Papadopulos, Anastasiadis’in 18-30 Eylül tarihleri arasında New York’ta olacağını belirtirken Anastasiadis’in bu tarihler arasında ABD ve BM Güvenlik Konseyi’nin diğer önemli devlet yetkilileriyle görüşmeler yapmasının ayarlanmakta olduğunu vurguladı.

DİSİ ÇÖZÜM SÜRECİNDE “ARADA”

Gazete bir diğer haberinde, DİSİ Başkanı Averof Neofitu’nun dün Kıbrıs sorununun çözümü sürecine ilişkin açıklamasına yer verdi ve Neofitu’nun, çözüm sürecine ilişkin erken tutum belirleyenleri eleştirdiğini yazdı.

Habere göre Neofitu açıklamasında, “müzakere sürecini reddetmenin veya güzelleştirmenin aşırı uçluluğu temsil ettiğini” iddia ederek müzakerelerin henüz ilk safhalarında bulunduğunu ve her iki tarafın savunucularının kendilerine hakim olmaları gerektiğini belirtti.

Neofitu, “Şimdi önemli konuların özüne girdik. Hepimizi bilgilendirildikten sonra ve eğer anlaşmaya varılmışsa, siyasi liderlik, partiler ve oyuyla karar verecek Kıbrıs halkı olarak yeterli vaktimiz olacaktır” şeklinde konuştu.  

Neofitu ayrıca, 8 Eylül tarihinde Başkanlar Konseyi toplantısını da hatırlatarak, görüşlerini bu toplantıda dile getireceklerini vurguladı.