Politis ve diğer gazetelere göre Gaziler kökenli Rumların örgütlü olduğu “Piroi” (Gaziler) isimli dernek ile “Ay. Antipa Piroiu” Kilisesi Komitesi üyeleri dün Anastasiadis’i ziyaret ederek, taleplerini içeren karar suretini iletti.

Anastasiadis adına Özel Kalem Müdürü Kipros Kiprianu tarafından alınan karar suretinde “askeri bölge olduğu için 41 yıldır köylerine erişimleri olmadığı, Anastasiadis’in köylerinden geriye kalanları, en azından 800 yıllık kiliseyi kurtarmak için köye girip tamirat yapmalarına yardım etmesi” isteği yanında, Gaziler ve Erenköy geçitlerinin açılması gerektiği görüşü tekrarlandı.

Kiprianu da, Gaziler meselesinin Barikatlar Komitesi’ne verildiğini ve Anastasiadis’in elinden gelen her şeyi yapmaya devam ettiğini söyledi.

Alithia haberi “Piroi’de Barikatın Açılması İçin Bastırıyorlar” başlıklı haberinde “Piroililer (Gaziler kökenliler) Anastasiadis’e “köylerinde geriye ne kaldıysa kurtarabilmeleri için barikatı açması konusunda öteki tarafa elinden geldiğince baskı yapma çağrısında bulundu” ifadesini öne çıkardı.