Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, geçtiğimiz hafta Türkiye'nin, doğalgaz araması yapılan bölgeye savaş gemilerini göndermesi nedeniyle müzakere sürecinden çekildiğini açıkladı. Açıklamanın ardından Kıbrıs'ta görüşmeler askıya alınmasının ardından Güney Kıbrıs'tan ilk değerlendirme Güney Kıbrıs Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Nikos Hristodulidis'ten geldi. Müzakerelerde yaşanan krizden sonra Türk basınından ilk kez Sabah'a konuşan Hristodulidis, Türkiye ile iyi komşu olmak istediklerini ve müzakerelerden tamamen çekilmediklerini dile getirdi.

"GÖRÜŞMEYİ ASKIYA ALDIK, GÖRÜŞMELER KESİLMEDİ"

Hristodulidis, Rum Kesimi'nin masadan kalkmadığının bilinmesi gerektiğini ilişkin söyleyerek şöyle konuştu: "Çok net bir şey söylemek istiyorum ki, Görüşmeleri askıya aldık. Görüşmeleri kesmedik. Bunun iyi anlaşılmasını istiyoruz. Ada'nın güneyinde yürütülen sondaj çalışmaları sırasında Türkiye'yi uyardık. Ve bizler, Türk gemilerinin eylemleri sırasında müzakerelerden çekileceğimizi söyledik. Yani Türkiye bu kararımızı biliyordu. Kıbrıslı Türk lider Sayın Eroğlu 2012 yılında görüşmeleri kesti. Nedeni ise belli… Çünkü Kıbrıs AB dönem başkanı olacaktı. Sayın Eroğlu'nun bu tavrı görüşmeleri kesmek için bir bahane değildi. Bizim bu kararımız özlü bir sebepten dolayı müzakereleri askıya alıyoruz" dedi.

"SINIR KAPILARI KAPANMAYACAK"

Rum sözcü, müzakerelerin askıya alınmasının ardından bir dizi önlem alındığı ve bu önlemlerin başında sınır kapılarının kapanacağı haberlerine ilişkin ise, şu sözlere yer verdi: " Altını çizerek söylemek isterim ki, Kıbrıs'ta sınır kapılarının kapanması söz konusu değil. Kapanmayacak öyle bir niyetimiz yok. Biz sınır kapısı kapatmadık. Şuanda önlem olarak kararlaştırılan tek şey müzakereleri askıya almak… Umarız başka önlemler almaya mecbur kalmayız. Hatırlarsanız Sayın Denktaş tarafından barikatlar, sınır kapıları kapatılmıştı. Bu konuda netiz"

"IŞİD İLE MÜCADELEDE İNSANİ YARDIMA HAZIRIZ"

Son dönemlerde Ortadoğu'da terör estiren IŞİD ile mücadele konusunda da açıklamalarda bulunan Rum Kesimi hükümet sözcüsü Hristodulidis, IŞİD ile mücadele kapsamında adanın güneyinde yer alan İngiliz Üslerinde çalışmaların devam ettiğini ifade etti. "Şu bir gerçektir ki, Kıbrıs'taki İngiliz üsleri IŞİD'a karşı mücadele konusunda kullanıldığı bir gerçektir" diyen Hristodulidis "Kıbrıs, IŞİD'a karşı oluşturulan müttefik ülkelerin yanında yer alacaktır. IŞİD'in yaptıkları kabul edilemez. İnsan haklarına aykırı suçlar işleniyor. Bu kimsenin hoşuna gitmiyor" ifadelerini kullandı.

"İŞID BÖLGE ÜLKELERİ İÇİN BÜYÜK TEHDİT"

Hristodulidis, IŞİD tehdidinin giderek arttığını ifade ederek, " Kıbrıs IŞİD'a karşı mücadele konusunda kararlıdır. Ve Kıbrıs, bu mücadelede insani yardım olarak her daim müttefik ülkelerin yanında yer alacaktır. Kıbrıs üssü aynı zamanda saldırı üssü de değildir" şeklinde konuştu. " İngilizler'den sıkça üslerde ne olduğuna ilişkin bilgi alıyoruz. Biliyorsunuz ki, İngiliz üsleri egemen bir bölgedir" diyen Rum hükümet sözcüsü, "Gerekli bilgi paylaşımlarını yapıyoruz. Bölgedeki tüm ülkeler IŞİD tehdidi ile karşı karşıya… Türkiye, Lübnan, Suriye, Mısır ve Kıbrıs bu tehditle karşı karşıya kalıyor. Bu mücadeleye karşı bölge ülkeleri birlikte olmalıdır" dedi. 

"GELİN, BU SORUNU ÇÖZELİM"

Rum hükümet sözcüsü Hristodulidis, Kıbrıs'ta bir sonucun alınmasını kaçınılmaz olduğunu belirtti. Türkiye'ye zeytin dalı uzatan Hristodulidis, Türkiye ile iyi bir komşu olmak istediklerini belirterek, şöyle konuştu: "Coğrafyayı değiştiremeyiz. Türkiye ile Kıbrıs daima iyi bir komşu olacak. Biz Türkiye ile işbirliği istiyoruz. Ve Türkiye ile işbirliğine hazırız. Türkiye'ye şu mesajı vermek isterim. Geliniz bu sorunu çözelim. Bölgenin güzelliklerinden nüfusun oranına göre Türk ve Rum halkları yararlansın. Daha yapacak çok işimiz var. Onun için geç kalmadan gelin bu işi çözelim. Türkiye bizi anlarsa, müzakerelere hemen başlarız" 

"TÜRKİYE İLE ÇÖZÜM SONRASI ENERJİDE İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ"

Hristodulidis, adadaki petrol ve doğalgazın adaya barış getirir mi? Sorusuna ilişkin olarak şu yanıtı verdi: "Adadaki Hidrokarbon çalışmaları yeni başlayan bir olay değil. Ancak, ilk kez Türkiye Navtex ( Seyrüsefer ruhsatı) ilanı yaptı. Yani sondaj çalışmalarının olduğu bölgede doğalgaz araması yapacağını açıkladı. Türkiye'nin bu açıklaması bir ilk oldu. Biz Türkiye'nin bu tavrı nedeniyle müzakereleri askıya aldık. Şunu söylemek isterim ki, adadaki doğal zenginliklerden Türkiye de faydalanabilir. Kıbrıs'ta çözüm sonrası Sayın Cumhurbaşkanı Anastasiadis'in dediği gibi, bölge halkları bu nimetten faydalanacaktır. Türkiye ile çözüm sonrası enerji alanında işbirliğine varız. Kıbrıslı Türk vatandaşlarımızın çözüm istediğine inanıyoruz. Umarız yakın bir gelecekte bu güzel adada birlikte yaşarız."

Kaynak: Sabah