Simerini gazetesi, Eide’nin ajanslara yaptığı açıklamaları “Gerektiği Müddetçe Müzakere- Eide Hakemlik Değil Aktif Yardımda Bulunmak İstiyor” başlıkları altında yansıttı.

Gazete, Eide’nin müzakere takvimine ilişkin görüşünü “mümkün olduğu kadar çabuk ancak gerektiği müddetçe de müzakere” sloganıyla ifade ettiğini yazdı.

Gazete, Eide’nin açıklamalarını Kıbrıs’taki tarafları “geçmişe değil geleceği bakmaya çağırdığı ve müzakerelerde hakemlik uygulamak değil aktif şekilde yardımcı olmak için burada bulunduğu” sözleriyle özetledi.

RUM SİYASİ PARTİLERİNİN TEPKİLERİ

Öte yandan gazete, Eide’nin liderlerle ve diğer unsurlarla gerçekleştirdiği temaslar ve Kıbrıs sorunundaki gelişmeler konusunda Rum siyasi partilerinin Ulusal Konsey toplantısında bilgilendirmeyi beklediklerini ancak bazı partilerin Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e uyarılarda bulunmayı da ihmal etmediklerini yazdı.

Habere göre, DİSİ’den yapılan açıklamada Eide’nin adaya ziyareti ve açıklamalarının “olumlu karşılandığı ve müzakere sürecine ivme kazandırma çabalarının desteklendiği” belirtildi.

AKEL’in açıklamasında ise, Eide’nin ziyareti ve Kıbrıs sorunundaki gelişmeler konusunda açıklama yapmak için resmi bilgilendirmenin bekleneceği vurgulandı.

Açıklamada ayrıca, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’e, taraflar arasındaki görüş ayrılıklarının artmasına sebep olan bugüne kadarki süreçten ders çıkarması çağrısında da bulunularak, “Türk uzlaşmazlığı sebebiyle müzakere sürecinde başarıya ulaşılamaması durumunda ise Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafının sorumluluklarının ortaya konması gerektiği” uyarısında bulunuldu.

EURO.KO, Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi ve Rum Vatandaşlar İttifakı Hareketi’nden yapılan açıklamalarda ise, Anastasiadis’in Rum siyasi partileriyle istişare etmeden yeni aşamada müzakerelere başlamasını eleştirdiler.

Söz konusu partiler Anastasiadis’e Ulusal Konsey’i toplaması çağrısında bulundular.

Fileleftheros gazetesi ise konuya ilişkin haberini “Özersay Kendi Havasında- BM Özlü Konulara Yönlendiriyor, Kıbrıslı Türkler ‘Kurucu Devletlerde’ Israr Ediyor – Eide: Herkes Yardım Edebilir” başlıkları altında yansıttı.

Gazete, Eide’nin Kıbrıs’taki tarafları müzakerelerin derinlerine inmeye ikna etmesinin, Kıbrıs Türk tarafının kendi bildiğini okumaya devam etmeyeceği anlamına gelmediği iddiasında bulunurken Eide’nin liderlerle bir araya geldiği yemekte, liderlerin garantiler ve toprak gibi tüm konulardaki görüşlerini dinlemiş olmasına karşın Türk tarafının ‘yönetim’ başlığını ortaya koymayı sürdürdüğünü savundu.

Kıbrıs Türk müzakereci Kudret Özersay’ın “anayasa ve yetkiler konusunun şimdiden netleştirilmesi gerektiğini savunarak esneklik talep ettiğini” öne süren gazete, Özersay ve Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun Kıbrıs sorununa ilişkin açıklamalarına yer verdi.

Gazete, Eide’nin temaslarına ilişkin olarak ise, dün Kıbrıs’taki dini liderlerle gerçekleştirdiği yemekli görüşmeye yer verirken Eide’nin dün ayrıca Ticaret Odaları temsilcileriyle de görüştüğünü, ardından da BM Genel Sekreteri’yle görüşmek üzere New York’a hareket ettiğini yazdı.

Haberde, Rum Başpiskopos II. Hrisostomos ve Din İşleri Başaknı Talip Atalay’ın dini liderler toplantısı sonrasında yaptıkları açıklamalara da kısaca yer verildi.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Politis: “Espen Barth Eide Dün Dini Liderlerle de Görüştü – Siyaset Değil İlham – DİSİ ve AKEL İlerleme İçin Fırsat Gördü”

Alithia: “Eide: ‘Geleceğe Bakın”