Haravgi gazetesine söyleşi veren Todd, deniz ihtilaflarının Kıbrıs sorununa çözüm bulunamamasının sonucu olduğunu ve Kıbrıs sorunundaki tüm müdahil tarafların, çözüm için yapıcı bir rol üstlenmeleri gerektiğini savundu.

Gazete, Todd’un söyleşisinde, “Türk tahriklerini” açık şekilde kınamaktan kaçındığını ve Londra’nın tepkisinin yumuşak olduğunu kabul ettiğini yazdı.

Habere göre Todd, Münhasır Ekonomik Bölge’deki doğal kaynakların tüm Kıbrıslılara eşit şekilde dağıtılması gerektiğini ileri sürerken, bölgede yükselen gerginliğin kimseye faydası olmadığını ve şu an yapılması gerekenin, Kıbrıs meselesine çözüm bulunması olduğunu belirtti.

Todd, BM ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin çözüm için gösterdiği çabaya da destek belirterek, Eide’nin müzakereleri yoluna sokmak için biraz zamana ihtiyacı olduğunu söyledi.

Gazetecinin, İngiltere’nin Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünü bombalamak için Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki üs yerine neden daha uzak olan Ağrotur Üssü’nü tercih ettiğine yönelik sorusu üzerineyse Todd, bu sorunun İngiliz Yüksek Komiserliği’nin yetkilerini aştığı yanıtını verdi.

Rumların büyük bir çoğunluğunun, adadaki İngiliz üslerine karşı olduğu konusuyla ilgili olarak ise Todd, böyle bir şeyi kabul etmediğini ifade ederek, bu üsler için “egemen üsler” ifadesini kullandı ve bu üslerin ayrıca, AB için, 21. yüzyılda oldukça değerli olduğunu vurguladı.