“German Marshall Fund” Enstitüsü Baş Danışmanı Michael Leigh’in dün, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ile görüşerek, enstitünün enerji konusuyla ilgili hazırlamış olduğu iki raporun sunumunu yaptığı; bunun yanı sıra enstitü yetkililerinin, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile görüşmesinden de endişe duyulduğu bildirildi.

Simerini gazetesi, raporlarda doğal gaz yataklarından nasıl faydalanılabileceği, İsrail ile işbirliği ve Mısır’a boru hattı döşenmesi konularının irdelendiğini yazdı.

Gazete, raporlardan ilkinin “Doğu Akdeniz’deki Gaz Projelerinin Finanse Edilmesi” başlığını taşıdığını ve içeriğinde de, dünya genelinde Doğu Akdeniz odaklı altyapı çalışmaları ile doğal gaz sektörüne yapılacak yatırımlar perspektifinde detaylı değerlendirme bulunduğunu kaydetti.

Raporda, son yıllarda yapılan sondaj çalışmalarından bahsedilirken, Güney Kıbrıs’ın mali durumu da göz önünde bulundurulduğunda, devletin, sürecin bütününe katılmasına imkan verilmesine bağlı olarak, çalışmalardan elde edilecek gelirin anlamlı olacağı değerlendirmesi yapıldı.

Mısır’a boru hattıyla doğalgaz taşınmasının, kara sularında bulunacak olan yatakların büyüklüğüne bağlı olduğunun belirtildiği raporda, bu konunun, Güney Kıbrıs’ın enerji planlarındaki en belirsiz konulardan biri olduğuna vurgu yapıldı.

Raporda ayrıca, karasularındaki yataklarda bulunan doğal gaz miktarının, sıvılaştırılmış doğal gaz istasyonu inşa edilmesi konusunu da netliğe kavuşturacağından bahsedildi.

Habere göre, “Mısır: Kıbrıs ve İsrail’den Doğal Gaz İçin Piyasa mı?” başlıklı ikinci raporda ise, İsrail ve Güney Kıbrıs’tan Mısır’a doğal gaz ihraç edilmesindeki tehlikeler ve fırsatlarla ilgili analiz yapıldı.

Mısır’ın önümüzdeki 2 yıl içerisinde doğalgaz ithali yapması gerekeceğine işaret edilen raporda, Güney Kıbrıs ile İsrail’den Mısır’a doğal gaz ihraç edilirken, Mısır’ın iki ülkeden gaz çekebilecek konumda olmaması ihtimali göz önünde bulundurulduğunda, iki ülke arasında rekabet ortamı doğmasının ihtimal dahilinde olduğundan bahsedildi.

Habere göre Leigh, Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon yataklarından Yunanistan’a ve oradan da Avrupa’ya boru hattı döşenmesinin şu an için mali ve teknik açıdan zorlu olduğuna da işaret etti.

Leigh ayrıca, Kıbrıs sorununa çözüm bulunmasının, bölgeye istikrar getireceğini ve bunun da, yabancı yatırımları cezbedeceğini belirtti.

Haberde, yetkililerin bugün, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile görüşeceği de belirtilirken, Cumhurbaşkanı Akıncı ile görüşme yapabileceğinden de endişe duyulduğu ifade edildi. Yetkililerin Akıncı ile ne zaman görüşeceklerine dair bilgi ise verilmedi.

GÜNEY KIBRIS-YUNANİSTAN BORU HATTI İÇİN 2 MİLYON EURO

Öte yandan Fileleftheros gazetesi de, AB tarafından, Yunan-İtalyan konsorsiyumu olan “IGI Poseidon S.A.” adlı şirkete, “Kıbrıs-Yunanistan” arasında boru hattı inşa edilmesi olasılığıyla ilgili çalışma yapması için 2 milyon Euro ödenek verileceğini yazdı.