Brüksel’deki Rum delegasyonunun, AB’nin Türkiye aleyhine çok daha güçlü bir tavır sergilemesi konusunda İngiltere’de “dostane olmayan bir hava” saptadığı, İngiltere’nin Rum Yönetimi’ne “Türkiye’nin kınanması konusunda ipi germeyin, Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerinden dolayı Türkiye’ye karşı sert tavır sergilemeyin” telkininde bulunduğu haber verildi.

Simerini “Kıbrıs Tezlerine İngiliz Tuzakları... Londra’dan Lefkoşa’ya ‘İpi Germe’ Telkini... Başkan Cameron’dan İzahat İsteyecek” başlığıyla manşete çektiği haberinde İngiltere Başbakanı David Cameron’un Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile görüşme talep ettiğini belirterek Rum Yönetimi’nin Londra nezdindeki sert girişiminin İngiliz hükümetini kaygılandırmış olabileceği yorumunda bulundu.

Gazete edindiği bilgilere dayanarak AB zirve toplantısından önce gerçekleşecek Cameron-Anastasiadis görüşmesinde Rum Yönetimi Başkanı’nın İngiltere Başbakanı’ndan izahat isteyeceğini ve İngiltere’yi, Doğu Akdeniz’deki krizi yatıştırmak için Türkiye üzerinde odaklanmaya çağıracağını yazdı.

Habere göre Anastasiadis bugün başlayacak Zirve toplantısında yapacağı konuşmada Kırım örneğinde Rusya aleyhine tedbir alınması ile Türkiye aleyhine tedbir alınmaması arasında paralellik kurarak Avrupalı ortaklarına “çifte standart güdemezsiniz” diyecek.

AB ZİRVESİ SONUÇ BİLDİRGESİNE EKLETMEK İSTEDİKLERİ ÜÇ NOKTA

Fileleftheros Rum Yönetimi’nin, Brüksel’de bugün başlayacak AB zirve toplantısını, toplantı sonunda yayınlanacak bildirgede Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerine de yer verilmesini sağlamak amacıyla tam bir savaş arenasına çevirmeyi hedeflediğini yazdı.

Brüksel çıkışlı haberini okurlarına “Sonuç Bildirgesinde MEB’le İlgili Üç Nokta... Anastasiadis Rompuy’a Türkiye’yi İsmi İle Açıkça Kınamaya Çağırdı... İngilizlerin Tavrı Anahtar” başlık ve spotlarıyla aktaran gazete Rum Yönetimi’nin halen Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy’dan, sonuç bildirgesine şu üç noktadan oluşan bir paragraf eklemesini istediğini yazdı.

Gazeteye göre Rum Yönetimi sonuç bildirgesine, tek yanlı münhasır ekonomik bölge ilan ettiği Doğu Akdeniz bölgesindeki faaliyetleri nedeniyle “Türkiye’nin yeni oldubittiler yaratmaya çalıştığı” ifadesinin eklenmesini istiyor. Ayrıca Güney Kıbrıs da dâhil bütün AB üyesi ülkelerin kara sularına ilişkin egemenlik haklarına vurgu yapılmasını, AB üyesi bütün ülkelerin, BM Deniz Hukuku, Uluslararası Hukuk ve Avrupa normları tahtında ikili anlaşma yapma, doğal kaynaklarını arama ve kullanma haklarının kaydedilmesini talep ediyor.

Rum Yönetimi’nin son iki talebinin AB’nin ‘uzlaşılmış söylemi’ olduğunu ve halen AB kararlarında yer aldığını, bu nedenle bugün başlayacak Zirve’nin sonuç bildirgesine de alınabileceğini belirten gazete Rum Yönetimi’nin asıl istediği şeyin, bildirgede Türkiye’nin ismi ile ifade edilmesi ve açıkça kınanması olduğunu belirtti.

OY BİRLİĞİ ŞART OLDUĞUNDAN İNGİLTERE ANAHTAR DURUMUNDA

Gazete edindiği bilgilere dayanarak Avrupa Konseyi Başkanı Rompuy’ın Rum Yönetimi’nin tezlerini anladığını ve taleplerini yerine getirmekte istekli göründüğünü ancak sonuç bildirgesinin yayınlanması –ve dolayısıyla Türkiye’nin AB tarafından kınanması- için oy birliği şart olduğundan bunun Anastasiadis’i Brüksel’de zor duruma soktuğunu kaydetti.

Gazete haberine şöyle devam etti:

“Muhtemelen İngiltere ve malum uyduları (İsveç ve Finlandiya)  halen AB’nin BM nezdinde girişimde bulunmasını engelleyerek niyetlerini gösterdiler.

Bu olgular temelinde, Başkan Anastasiadis’in İngiltere Başbakanı David Cameron ile yapacağı görüşme özellikle ilgi uyandırıyor. Gazetemizin öğrendiğine göre görüşme talebi Cameron’dan geldi ve İngiltere Başbakanı’nın bu görüşmeyi istemesindeki ana neden ‘Kıbrıs sorununa derhal çözüm bulunması gereğini’ iletmektir.”

Rum Sözcü Nikos Hristodulidis’in açıklamasından, Anastasiadis’in Cameron’a Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerini “MEB’i istila” iddiasıyla aktaracağının anlaşıldığına dikkat çeken gazete Hristodulidis’i kaynak göstererek Anastasiadis’in bu durumu Zirve’de yapacağı konuşmada da dile getireceğini ayrıca ‘siyasi ailesi’ olan Avrupa Halk Partisi ile de görüşerek destek isteyeceğini yazdı.

Gazete Anastasiadis’in AB dönem başkanlığını yürüten İtalya Başbakanı Mateo Renzi, Konsey Başkanı Herman Van Rompuy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile de görüşmeye çalışacağını haberine ekledi.

ANASTASİADİS EN AZINDAN BİR AÇIKLAMA İSTİYOR

“Anastasiadis MEB’le İlgili En Azından Bir Açıklama İstiyor” başlıklı haberinde Anastasiadis’in bugün başlayacak AB zirvesinde Türkiye’yi şikayet edeceğini belirten Politis diplomatik kaynaklara dayanarak Anastasiadis’in yapacağı konuşmadan sonra, zirve sonuç bildirgesine Türkiye ile ilgili ifadelerin yer alması için yoğun çaba harcanmakta olduğunu yazdı.

Gazete “Kıbrıs MEB’ine Türkiye tarafından yapılan ihlallerin sonuç bildirgesine eklenmesi, Lefkoşa’nın bundan sonra Avrupa düzeyinde yapacağı diplomatik hareketleri açısından hassas nokta addediliyor” ifadesine yer verdi.

Alithia “Brüksel Konuşsun... Hükümet Ankara’ya Güçlü Mesaj Verilmesini İstiyor... Ulusal Konsey Tedbirleri Bugün Uygulanmaya Başlıyor” başlıklı manşet haberinde Nikos Anastasiadis’in, Rum Ulusal Konseyi tarafından kararlaştırılan 8 maddelik önlemlerin ilkini bugün başlayıp yarın da devam edecek AB zirvesinde, Türkiye’yi kınama kararı çıkarmak hedefiyle gerçekleştireceğini yazdı.

Anastasiadis’in bugün öğle saatlerinde, zirve öncesinde gerçekleştirilecek Avrupa Halk Partisi toplantısına da katılacağını ve bu toplantıda da Türkiye’yi şikayet edeceğini belirten gazete aynı amaçla Zirve’ye katılan liderlerle de yüz yüze görüşmeler yapacağını ekledi.

TC BAŞBAKANI DAVUTOĞLU’NUN AÇIKLAMASINI “TÜRKİYE KALMAK ÜZERE GELDİ” YORUMU

Gazeteler TC Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun “bölgede haklarımız var” dediği dünkü açıklamasıyla, “Türkiye’nin bölgeye kalmak üzere geldiği, Kıbrıs sorunu çözülse de çözülmese de, hatta anlaşmalı taksim olsa bile Türkiye’nin doğal gazdan pay istediği mesajı verdiğini yazdılar. Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in de cevap olarak “Türkiye gerçekten çözüm istiyorsa, müzakerelerin yeniden başlayabilmesi için Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerine derhal son vermesi” gerektiğini ifade ettiğine işaret eden gazeteler ilgili haberlerini şu başlıklarla yansıttı:

Fileleftheros: “Ankara Hareket Çerçevesini Ortaya Koydu ve ‘Kalmak Üzere Geldiğini’ Netleştirdi... ‘Bölgede Haklarımız Var’.. Anastasiadis’in Davutoğlu’na Cevabı”

Alithia: “Anastasiadis’ten Davutoğlu’na Cevap: Eylemler Tek Başına Konuşurken Söylemler Nafile”

Politis “Taksim Seçenek Olmaya Devam Ediyor Ancak Türkiye Gaz İstiyor... Birlikte Veya İki Devletle... Davutoğlu Türk Meydan Okumalarına Gerekçe Olarak Kıbrıslı Türklerin ve Rumların Doğal Kaynakları Paylaşması Gereğini Gösterdi... Anastasiadis Çözüm İstiyorlarsa Çekilsinler Cevabını Verdi”

Haravgi: “Ankara Uzlaşmazlığını Artırıyor... Davutoğlu Barbaros Kıbrıs’ın Güneyinde Sismik Araştırmalarını Sürdürecek Diyerek Meydan Okudu... Türkiye’yi, Çözüm Yönünde Çalışacağı Söylemlerini Eyleme Dökmeye Çağıran Lefkoşa’dan Tepki”