Rum Yönetimi eski Başkanlarından Glafkos Klerides’in kişisel eşyalarının yer aldığı serginin, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis tarafından açılışı, Rum gazetelerinde çeşitli başlıklarla ve fotoğraf destekli yer buldu.

Fileleftheros, Güney Lefkoşa’daki  Severis Vakfı’nda yer alan serginin açılışını, birinci sayfasında ve fotoğraf eşliğinde yansıttı. Gazete, “Örnek Ülke ve Kavafi’nin İthaki’si... Akıncı ve Anastasiadis Klerides’le İlgili Sergiyi Açtı” başlığıyla aktardı.

Fotoğraf altında, Anastasiadis’in “Mustafa Akıncı ile Kıbrıs’ı örnek ülke haline getirelim” mesajını, Akıncı’nın da Kavafi’nin ‘İthaki’ şiirine atıfta bulunarak, kinayeli şekilde yolculuk sırasında akılda her zaman ithaki olması (yola çıkarken, varılmak istenen hedefin akıldan çıkartılmaması) gerektiği sözünü öne çıkardı.

Simerini “İthaki, İki Bölgeli İki Toplumlu Federasyon... Başkan Anastasiadis ‘Akıl Hocası’ Glafkos Klerides’e Çözüm Sözü Verdi” başlığını kullandı.

Alithia da haberi okurlarına birinci sayfasından ve fotoğraf desteğiyle iletti. Gazete haberini “Glafkos’la İlgili Etkinlikte Ortak Çözüm Vizyonu” başlığıyla aktardı.

Haravgi haberine iç sayfasında tek sütuna verdiği haberine “Çözüm Kararlılığı” başlığını atarken; Politis “İki Lider Klerides’i ¬Birlikte Onurlandırdı... Görsel Sanatlar ve Araştırma Merkezi’nde Klerides Sergisi” başlığını kullandı.

* * *

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Malala Yousafzai’nin “Evrensel barışı yaratmanın tek yolunun sadece beyinlerinizi eğitmekten değil kalplerinizi ve ruhlarınızı da eğitmekten geçtiğine inanıyorum” sözünü hatırlattı ve Kıbrıs’ta  her iki toplumun da kabul edebileceği bir anlaşmaya en erken zamanda ulaşılması için “güçleri birleştirme” çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos  Anastasiadis,  dün akşam  “Glafkos Klerides Sergisi”nin açılışın yaptı.

Güney Lefkoşa’da bulunan Severis Vakfı’nda yer alan sergide  Rum Yönetimi’nin eski Başkanlarından Glafkos Kleridis’in Vakfa bağışlanan  kitapları, özel eşyaları, fotoğrafları  ve anılarını yansıtan yazılar yer alıyor.

Açılışta Vakıf Başkanı Costas Severis, Glafkos Klerides’in kızı Keti Kleridis, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis birer konuşma yaptı.

SEVERİS

Severis Vakfı Başkanı Costas Severis konuşmasında sergide yer alan eşyaların Klerides’in barışa ve uzlaşıya olan büyük taahhüt ve bağlılığının  hatırlatıcısı olacağını kaydetti.

Severis, Akıncı’nın sergi açılışına katılmasının Glafkos Klerides’in kişilik ve vizyonunun adayı bölen farklılıklardan  bağımsız olarak büyük bir birleştirici güç olduğunun mesajını verdiğini belirtti.

Glafkos Kleridis’in diğer siyasetçilerden  farklı olduğunu, düşündükleri ve tuttuğu saffın  doğruluğundan ciddi muhalif görüşlere rağmen şaşmadığını  ve dalgalanmadığını anlatan Severis, Klerides’in adanın birleşmesi ve kalıcı barış için büyük uğraşlar verdiğini, hayalini gerçekleştirmeden yaşamını yitirdiğini kaydetti ve özgeçmişiyle ilgili detaylı bilgiler aktardı.

“Onun hayali bizim hayalimizdir” diyen  Severis, bugün umut içinde yaşadıklarını, adanın yeniden birleştirilmesi ve barışa yönelik arzusunu dile getirdi.

KLERİDİS

Glafkos Kleridis’in kızı Keti Kleridis de konuşmasında, babasının Kıbrıs ve tüm “Kıbrıslıları” çok sevdiğini ve en büyük arzusunun adanın yeniden birleştiğini görmek olduğunu kaydetti. Kleridis, şimdi liderlerin adanın birleşmesine yönelik  bağlılıklarını ve bu sona ulaşmak için yoğun bir şekilde çalıştıklarını  görmenin kendisini çok mutlu ettiğini belirtti.

Severis ailesiyle kendi ailesi arasındaki bağla ilgili bilgiler aktardan Kleridis, Costas Severis’in 1974 yılının kaotik ve zor günlerinde babasının kabinesinde görev yaptığını anlattı.

Bu müzenin adadaki ilk iki toplumlu müze olduğunu ve bunun babasının eşyalarını bağışlamak için seçim yapmasındaki en büyük etken olduğunu ifade Eden Kleridis, “İşbirliği ve adanın birleşmesine yönelik taahhüt ile bağlılığı sembolize eder ve bu babamın siyasi görüşleri ve Kıbrıs’la ilgili vizyonuyla örtüşür” diye konuştu.

AKINCI

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da konuşmasında, “özel bir adam” olarak nitelendirdiği Glafkos Kleridis’e saygılarını sundu ve ortak ülke için daha iyi bir gelecek yaratmak arzusuyla birlikte bir yolculuğa çıktıklarını söylediği Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis ile açılışta bulunmaktan onur duyduğunu ifade etti.

Yolculuklarla ilgili olarak yazılmış en ünlü şiirlerden birinin Kavafis’e ait olduğunu kaydeden ve Kavafis’in yolculukları boyunca insanlara “Ithaca” (İthaka) isimli adayı akıllarında tutmalarını önerdiğini anlatan Akıncı, kendisinin de bunun gibi daha genç nesiler için  iki toplumlu, iki kesimli federal bir çözüm altında tüm “Kıbrıslıların” barış ve uyum içerisinde yaşayacağı daha iyi, daha parlak bir gelecek hedeflerinden vazgeçmemeleri gerektiğine inandığını söyledi.

Yaklaşık 10 yıl önce halkına zor politik dönemlerde gerçek liderlik gösteren Kleridis’in aklında olanın da bu olduğuna inandığını belirten Akıncı,  “Bu özel adam hatırlanmayı hak ediyor. Bunu yapmanın bu sergiden daha iyi bir yolu da yok!” diye konuştu.

Glafkos Kleridis’in kendisinin yurt dışında olduğu bir zamanda  hayatını kaybettiğini ve cenaze törenine katılamadığını kaydeden Akıncı, ancak Kıbrıslı Rumlar’ın acısını bir açıklama ile paylaştığını söyledi.

O açıklamada büyük yaş farkına rağmen Kleridis’in her ikisi de siyasi parti başkanı olduğu dönmede samimi diyalog kurabildiği nadir liderden bir olduğunu belirttiğini anlatan Akıncı, Kleridis’in 1974 sonrasında politik duruşu ılımlı ve gerçekçi Kıbrıslı Rum liderlerden biri olarak fark edildiğini, bu algının 4 ciltlik,  her iki toplumda da yapılan hatalara yönelik referansların yer aldığı “My Deposition” isimli kitabından sonra daha da güçlendiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Keti Kleridis’e ölümünün ardından iki yıl sonra babasının eşyalarını  kültür, eğitim, barışçı varoluş, Kıbrıs’taki iki toplumun bir birini anlaması, işbirliği yapmasına katkı sağlamayı amaçlayan “Görsel Sanatlar ve Araştırma Merkezi”ne bağışlamasından dolayı minnetlerini de iletti.

Akıncı Costas ve Rita Severis’e de adada barış ve uzlaşmaya  yorulmak bilmez katkılarından ve bu sergiye ev sahipliği yapmalarında dolayı teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, konuşmasında genç yaşta  Nobel ödülü alan Pakistanlı eğitim ve kadın hakları aktivisti Malala Yousafzai’den alıntılar yaptı ve “Evrensel barışı yaratmanın tek yolunun sadece beyinlerinizi eğitmekten değil kalplerinizi ve ruhlarınızı da eğitmekten geçtiğine inanıyorum” şeklindeki sözünü hatırlattı.

Bu sergi gibi aktivitelere inancını belirten Akıncı, her iki tarafın da kabul edebileceği bir anlaşmaya en erken zamanda ulaşılması için güçleri birleştirme çağrısında bulundu ve “Beyrut’ta Denktaş ile Kleridis arasında başlayan müzakereler 1968’den bu yana 47 yıldır sürüyor” dedi. Akıncı, bu sefer İthaka’ya olan yolculuklarının daha kısa olmasını istedi ve geçmiş yolculuklardan bir çok şey öğrenmiş olmaları gerektiğini ve kendilerine “Sisiypus”un kaderini değiştirecek gerekli determinasyonu ortaya koyma şansının verilmesini istedi.

ANASTASİADİS

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis de konuşmasında babasının eşyalarını Severis Vakfı’na bağışından dolayı Keti  Kliridis’i kutladı ve bu koleksiyonun eşsiz bir değere sahip olduğunu kaydetti.

Glafkos Kleridis’in kendilerine gülmenin ne demek olduğunu ve ülkesine hizmeti  öğreten kişi olduğunu dile getiren Anastasiadis, siyasi olarak da Glafkos Kleridis’in hayatını adanın yeniden birleştirilmesine adadığını ancak hayalinin hayatı boyunca gerçekleşemediğini ifade etti.

Glafkos Kleridis’in hayatı, vizyonu ve inançlarıyla  ilgili bilgiler aktaran  Anastasiadis, Glafkos Kleridis ruhunun büyüklüğünün onu yaşadığı kötü  ve yıkıcı şeyleri amaç ve anlam yüklü bir yaşam şekline dönüştürmeyi başarmasını sağladığını belirtti.

Kleridis’in yaşam okulunun adanın birleştirilmesi ve halkın da barışçıl şekilde varoluşuna yönelik olduğunu dile getiren Anastasiadis, kalıcı barışın adada köklenmesini hayatının sonuna kadar savunduğunu vurguladı.

Aynı vizyonu savundukları Akıncı’yla açılışta olmanın  bir ayrıcalık olduğunu söyleyen Anastasiadis, ortak vizyonlarının Kıbrıs’ı modern, etnik, kültür, dinsel ve dilsel işbirliği ve varoluşun bulunduğu bir ada haline dönüştürmek olduğunu kaydetti. Anastasiadis bu vizyonlarını gerçeğe dönüştürmenin en büyük arzuları olduğunu da ifade etti.

Anastasiadis, “kabul edilmez” statükonun sonlanması  ve adayla halkların  birleşmesi  umudu bulunduğunun altını  da çizdi.

cb-akinci-glafkos-klerides-sergi-acilisi-(1).jpg

cb-akinci-glafkos-klerides-sergi-acilisi-(2).jpg

cb-akinci-glafkos-klerides-sergi-acilisi-(3).jpg

cb-akinci-glafkos-klerides-sergi-acilisi-(4).jpg

cb-akinci-glafkos-klerides-sergi-acilisi-(5).jpg

cb-akinci-glafkos-klerides-sergi-acilisi-(6).jpg

cb-akinci-glafkos-klerides-sergi-acilisi-(7).jpg

cb-akinci-glafkos-klerides-sergi-acilisi-(10).jpg

cb-akinci-glafkos-klerides-sergi-acilisi-(11).jpg