Rum Yönetimi’nin, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne gönderdiği mektupta, “Kıbrıslı Rumların, Kuzey’deki taşınmaz mallarına ilişkin haklarının, göçmen veya mahsur olmalarından bağımsız olarak aynı olduğunu” vurguladığı belirtildi.

Fileleftheros gazetesi “Aynı Haklara Sahipler- Göçmen ve Mahsurların Mülklerine İlişkin Rum Belgesi” başlıklı haberinde, Güney Kıbrıs’ın, göçmenlerin mülk haklarının ele alınacağı, gelecek haftaki  Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi toplantısı ışığında, gönderdiği mektuba yer verdi.

Gazete, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin bu konuyu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin, Güney Kıbrıs'ın, Türkiye aleyhindeki 4'üncü hükümetler arası kararına ilişkin olarak ele aldığını yazdı.

Habere göre Rum Yönetimi, mektubunda, “Türkiye’nin, ihlalleri sonlandıracak ve gerekli etkili hukuki çareleri sunacak tedbirleri benimseyerek Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi ile işbirliği yapma isteğinin bulunmadığını” ileri sürdü.

Türkiye’nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararına uymadığını savunan Rum Yönetimi, Türkiye’nin ayrıca “Kıbrıs Rum mallarının yasa dışı satılması ve bunlardan faydalanılmasını” engellemek için herhangi bir tedbir almadığını, bununla birlikte “yasa dışı kullanımın” devam ettiğini öne sürdü.

Rum Yönetimi, ayrıca göçmen kişilerin mülkiyet haklarının, Kuzey’de yaşayan ve “mahsur” olarak nitelendirilen Kıbrıslı Rumların mülkiyet haklarından ayrılmasının mümkün olmadığını belirtti.

Rum Yönetimi, mektubunda, “Türkiye’nin, ‘Dimopulos davası kararıyla mülklere ilişkin konunun kapandığı’ şeklindeki iddiasını” da yanıtladı.

Habere göre Rum Yönetimi, “Dimopulos davasındaki belirli kararın, “Kuzey’deki Kıbrıslı Rumların mülkiyet haklarında, Türkiye’nin sürmekte olan ihlalleriyle ilişkili olmadığını”  belirtirken, Dimopulos davasının, Kıbrıslı Rum mallarının “yasa dışı satışı ve kullanımıyla” alakalı olmadığını savundu.

Gazete, Rum Yönetimi’nin mektubunda ayrıca Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nden, Türkiye’den talep edilmesi gereken 9 maddelik bir de liste sunduğunu yazdı.