Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi’nin, havayolu şirketlerinin yolcu bilgilerini bildirme zorunluluğuyla ilgili 2016/681/EE sayılı talimatıyla uyumu sağlayacak yasa tasarısının Rum Bakanlar Kurulu tarafından geçen Çarşamba günü onaylandığı, Rum Meclisi’ne gönderilmesinin beklendiği bildirildi.

Fileleftheros; “Yolcu Verileri ‘Fişleme’ … Hava Taşımacıları Listeyi Makamlara Verecek… Yasa Tasarısı Hazır” başlığıyla aktardığı haberinde, havayolu şirketlerinin çok yakında, yolcu  verilerinin bulunduğu listeleri, güvenlik ve terör adına Rum makamlarına vermek zorunda olacağını yazdı.

Habere göre2016/681/EE sayılı AB talimatı uyarınca Rum Yönetimi, 27 Mayıs’a kadar yolcu verilerini (PNR) toplayıp değerlendirecek özel bir komisyon kurup işletmekle mükellef. Rum Yönetimi, bu maksatla, yolcu bilgilerinin tesis edileceği özel bir teçhizat da edinmek, Güney’e giren veya başka bir AB ülkesine gitmek için çıkış yapan yolcuların bilgilerini terör ve aralarında uyuşturucu, silah ticareti, insan ticareti ve tecavüz de dahil diğer 25 suç ile mücadele maksatlarıyla diğer AB üyesi ülkelerin muadil birimlerine ve Europol’e iletmek zorunda.  

Gazete, onay için meclise gönderilmesi beklenen yasa tasarısına göre ayrı bir Yolcu Verileri Birimi kurulacağını, bu birimin başına atamayı Rum Polis Genel Müdürü’nün yapacağını, birimin başına polis teşkilatından, Gümrük’ten veya KYP’ten (Rum İstihbarat Teşkilatı) birinin atanabileceğini yazdı, tasarıyla ilgili detaylar verdi.