Fileleftheros gazetesi “Kıbrıs ABD’nin Terör Sınavından Geçti… Lefkoşa Uluslararası Çabaları Destekliyor” başlıklarıyla verdiği haberinde, raporun Güney Kıbrıs’la ilgili kısımda Rum Hükümeti’nin, terörle mücadelede uluslararası çapta gösterilen çabalarda ABD, AB ve diğer ülkelerle sıkı işbirliği yaptığının kaydedildiğini aktardı.

Habere göre Güney Kıbrıs’ın ABD Dışişleri Bakanlığı’nın programlarına katıldığına değinildiği raporda, Güney Kıbrıs’ın IŞİD’in göğüslenmesi amacıyla oluşturulan küresel işbirliğine katıldığı da vurgulandı. 

KKTC

Raporda 1974’ün ardından Kıbrıs’ın bölündüğünden ve ABD’nin tanımadığının belirtildiği KKTC’nin varlığından da söz edildi.

Kıbrıslı Türklerin, kara para aklanması ve terörün finanse edilmesinin etkili bir şekilde önlenmesinde gerekli olan yasal ve kurumsal çerçeveye sahip olmadığının iddia edildiği raporda, bu kısıtlamalar içerisinde, buna rağmen, Kıbrıslı Türklerin belirli terörle mücadele hedeflerini ileri götürmekte işbirliği yaptığı belirtildi.

ABD SİLAH AMBARGOSU

Öte yandan Simerini gazetesi ABD Senatosu’nun, 71 lehte ve 25 aleyhte oyla ABD Temsilciler Meclisi’nin Mayıs ayında oyladığı ulusal savunmayla ilgili HR 1735 yasa tasarısını onayladığını yazdı.

Haberi “Kıbrıs’a Askeri Malzeme Satılmasına Amerikan ‘Evet’i”  başlığıyla veren gazete, ABD savunma giderlerinin 612 milyar dolar olarak belirlendiği yasa tasarısında, Güney Kıbrıs’la ilgili de bir maddenin yer aldığını yazdı.

Habere göre yasa tasarısında Pentagon ve Dışişleri Bakanlığı’ndan, yasanın imzalanmasından itibaren 90 gün içerisinde, Senato ve Meclis’in Dışişleri ve Savunma Komitelerine, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin”, yabancı düşman hükümetler ve terör gruplarının tehditleri de dahil, ulusal güvenliğine karşı tehditleri savunmada askeri olanaklarıyla ilgili bir değerlendirmenin gönderilmesini istedi.

Demokrat New Jersey Senatörü Robert Menendez’in önerdiği değişikliğe göre analizin, ABD’nin, “Kıbrıs silahlı kuvvetlerine” savunma malzeme ve hizmetleri ihracatı izni ve onayıyla ilgili talepleri reddetme politikasının “Kıbrıs”ın ulusal güvenliğine etkilerini de kapsaması gerektiği üzerinde duruldu.

Meclis ve Senato’nun iki yasa tasarsısında farklılıklar olduğu için nihai metin ABD Başkanı Barack Obama’ya yollanmadan önce iki tarafının toplantı yapacağını kaydeden gazete, yasa tasarısında bazı maddelerden dolayı Obama’nın veto etme ihtimalinin bulunduğunu belirtti.

Habere göre ABD Kongresi’nden bir kişi, başkanlık vetosu olsa bile Güney Kıbrıs’la ilgili değişikliğin derhal uygulanmasının bir yolunun bulunacağına dair iyimserliğini dile getirdi.

Fileleftheros gazetesi de “Silah Ambargosu Kaldırılma Yolunda… ABD’de Yasama Gücüyle Kıbrıs’a Karşı Bir Ayrımcılığın Kaldırılması İçin Hareketler” başlıklarıyla verdiği haberinde, Rum Hükümeti ile ABD’de yaşayan Kıbrıslı Rumların da ambargonun kaldırılması yönünde girişimlerde bulunduğunu belirtti.